Tahini - co to takiego?
Tahini to gładka i kremowa pasta przygotowywana na bazie prażonych lub nieprażonych i zmielonych nasion sezamu. Spotkamy się też z określeniami: pasta sezamowa, masło sezamowe czy masło Bliskiego Wschodu. To produkt bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Ma lekko gorzkawy smak (goryczka jest bardziej intensywna, jeżeli do przygotowania pasty wykorzystuje się sezam niełuskany). Możesz ją przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotową, jednak przed zakupem zwróć uwagę na skład (najlepsze tahini zawiera tylko jeden składnik - sezam).Reklama
Co zawiera tahini? adekwatności nasion sezamu i pasty sezamowej
Pasta sezamowa jest gładka, lekko oleista, a wynika to z dużej zawartości tłuszczu. Cechuje ją wysoka zawartość białka, a także błonnika. Jest źródłem m.in. wapnia, cynku, żelaza, fosforu, selenu, miedzi, witamin z grupy B i witaminy E.
Tahini jest często wybierane przez wegan, wegetarian i fanów zdrowej żywności. Traktują ją oni przede wszystkim jako źródło wartościowego białka, żelaza, a także wapnia mającego znaczący wpływ na zdrowie układu kostnego.
Nasiona sezamu, ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczów, wykazują korzystny wpływ na profil lipidowy. Spożywanie sezamu wspomaga redukcję poziomu triglicerydów. Może również przyczyniać się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi.
Nasiona sezamu zawierają bioaktywne fitozwiązki o silnych adekwatnościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Ich spożywanie może więc wyciszać stany zapalne w organizmie. Obecność magnezu i witamin z grupy B dobrze wpływa na pracę mózgu, przewodnictwo nerwowe oraz kurczliwość mięśni.
Pasta tahini może wspomagać odchudzanie. Sezamina spowalnia proces tworzenia się tkanki tłuszczowej. Duża zawartość białka i błonnika w tahini pomagają dłużej czuć się sytym. Masło sezamowe będzie też dobrym wyborem dla skóry.
Kawa z tahini - sekretny składnik Greczynek
Pasta tahini sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrwanych. Dodaje się ją do owsianki, hummusu czy różnych sosów. Ostatnio jest dość popularnym dodatkiem do kawy. Kawa z tahini nazywana jest choćby przez niektórych następczynią kawy kuloodpornej, czyli kawy z dodatkiem tłuszczu, znanej również jako "bulletproof coffee". Łyżeczkę tahini do kawy dodają m.in. Greczynki. To właśnie z Grecji pochodzi nowy kawowy trend.
Kawa z tahini - adekwatności
Dodatek tahini do kawy sprawia, iż taki napój zawiera jeszcze więcej ważnych składników dla organizmu. Dla osób, które chcą zachować zredukować masę ciała, ważne jest też, iż jego spożywanie może wspomóc proces odchudzania. Przede wszystkim za sprawą dużej zawartości błonnika (co więcej, błonnik wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu). Dodatkowo orzechowy smak pasty czyni z niej dobrą alternatywę dla tradycyjnych dodatków do kawy, takich jak śmietanka czy cukier, które mogą być problematyczne dla osób na diecie.
Kawa z tahini oczywiście doda energii, a zawartość takich składników jak witaminy z grupy B czy magnez usprawni procesy myślowe i poznawcze.
Tahini jest bogate również w naturalne przeciwutleniacze, które przyczyniają się do neutralizacji szkodliwych działań wolnych rodników. Jednym z nich jest sezamol. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwdepresyjnie, przeciwstarzeniowo, wpływa pozytywnie na regulację metabolizmu.
Należy jednak pamiętać, iż tahini to sezam, a sezam jest klasyfikowany jako silny alergen, który wywołuje ostre reakcje alergiczne. Osoby z alergią na sezam powinny unikać zarówno jego nasion, jak i innych produktów z niego wytworzonych.
Jak zrobić kawę z tahini?
Przepis na kawę z tahini nie jest wcale skomplikowany. Potrzebujesz jednak dobrej pasty sezamowej. Oczywiście możesz postawić na tę ze sklepu, ale bardzo łatwo jest przygotować ją w domu.
Do przygotowania domowej pasty tahini potrzebujesz: jednej szklanki sezamu i ewentualnie oliwy. Ziarna sezamu delikatnie upraż na patelni. Będzie łatwiej, jak będziesz prażyć je porcjami. Pamiętaj o częstym mieszaniu, aby uniknąć ich spalenia i zgorzknienia. Następnie przesyp sezam do blendera i miksuj, długo i cierpliwie, aż sezam zacznie wydzielać olej i nabierze odpowiedniej, gładkiej konsystencji. Uzyskanie gładkiej pasty przyspieszy dodanie oliwy. Wtedy tahini będzie miało rzadszą konsystencję.
Pasta z sezamu gotowa, teraz czas na kawę. Zaparz swoją ulubioną kawę (dodajmy, iż Grecy przygotowują kawę w tygielku) i dodaj łyżeczkę tahini. Wiele osób do napoju dodaje też ok. 50 ml mleka. Całość należy wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
CZYTAJ TAKŻE: