Kluski kładzione zawsze wydawały mi się skomplikowane. W końcu ciasto na ten przysmak trzeba odpowiednio przygotować, a każda pomyłka może skutkować uzyskaniem niesmacznego gumowatego tworu. Przyjaciółka jednak dała mi kapitalny przepis na kluski z ziemniaków. Przygotowała sobie niedawno ich lekką wersję z sosem z zielonych warzyw. Postanowiłam więc wypróbować jej recepturę. Wykonanie dania okazało się znacznie prostsze, niż wcześniej myślałam.
Jak zrobić kluski kładzione z zielonym sosem?
Wystarczy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce, odsączyć je z płynu i wymieszać z mąką i jajkami. Zielony sos robi się chwilę. Trzeba jedynie rozdrobnić warzywa w blenderze i połączyć je z dodatkami.
Weźcie ugotowane brokuły, szpinak, jarmuż i ogórka. Stworzycie tym samym kompozycję pełną żelaza, potasu i wapnia z solidną dawką witamin m.in. A, C i K – pyszną i zdrową. Nie wiem czemu, tak długo wstrzymywałam się z przygotowanie sobie klusek z ziemniaków.