Schabowy w tej wersji bije na głowę klasyka. Kotlety chrupią aż miło i nie chłoną tyle tłuszczu

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlety schabowe. Źródło:Shutterstock / Cesarz


Schabowe to klasyczny polski przysmak. Każda gospodyni ma nie swój patent. Ja przyrządzam mięso inaczej niż wszyscy. Kiedy poznacie mój trik, już nie zrobicie kotletów schabowych w standardowy sposób.


Idealne schabowe powinny być miękkie, soczyste, a jednocześnie aromatyczne i chrupiące. Jeszcze do niedawna osiągnięcie tego efektu nastręczało mi sporych trudności. Moje kotlety często były twardawe, gumowate, a w dodatku dość tłuste. Na szczęście znalazłam sposób, by uporać się z tym problemem. Zamieniłam patelnię na piekarnik. Teraz mięso rozpływa się w ustach, a wszyscy proszą o przepis.


Jak zrobić schabowe bez smażenia?


Sekretem idealnych schabowych jest nie tylko odpowiednia metoda obróbki kotletów, ale również wybór adekwatnego mięsa. Najlepiej sprawdzają się kawałki poprzerastane tłuszczem. To właśnie on jest nośnikiem smaku. W dodatku sprawia, iż schabowe stają się bardziej soczyste. Musicie też pamiętać o odpowiednim rozbiciu mięsa. Grube plastry będą musiały spędzić w piekarniku więcej czasu, a poza tym stracą na chrupkości.


Warto też zadbać o zamarynowanie mięsa. Wystarczy zalać je kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym i pozostawić w tej kąpieli na minimum 2 godziny. Dzięki temu po upieczeniu kotlety schabowe będą rozpływać się w ustach. jeżeli nie macie zbyt wiele czasu lub nie chcecie tak długo czekać, pomińcie ten krok. Kotlety i tak wyjdą pyszne.
Idź do oryginalnego materiału