Dziś (16 maja) po raz dwudziesty obchodzony jest w Polsce Międzynarodowy Dzień Celiakii. Do Parlamentu Europejskiego trafiła petycja pacjentów z celiakią, wzywająca do zniesienia nierówności dotykających osoby na diecie bezglutenowej oraz poprawy warunków życia wszystkich Europejczyków dotkniętych tą chorobą. Celiakia to przewlekła autoimmunologiczna ogólnoustrojowa choroba o podłożu genetycznym, w której wskutek spożywania glutenu – białka obecnego m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego i w efekcie uszkodzenia kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie.
– Jedyną formą leczenia jest ścisła, dożywotnia dieta – mówi edukatorka profilaktyki zdrowotnej Katarzyna Obarska ze Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej:
Na szczęście w dzisiejszych czasach na rynku jest dużo produktów spożywczych dedykowanych osobom cierpiącym na celiakię:
Szacuje się, iż w Polsce na celiakię cierpi choćby 380 000 osób, z czego choćby 90% nie ma o tym pojęcia. W Europie to ponad 7 milionów osób.
Fot. www.celiakia.pl