Obecność pałeczek Salmonella spp. w tatarze wołowym stwierdzono na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Tatar wołowy z Salmonellą – szczegóły wycofywanej partii
GIS podał w swoim komunikacie szczegóły wycofywanego produktu:
Produkt – Tatar wołowy Auchan, 200 g,
Numer partii: 2293008,
Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023,
Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno,
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Jak podkreślono w ostrzeżeniu, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Ostrzeżenie konkretnej partii produktu – nie oznacza zakazu sprzedaży wszystkich produktów danej marki, które mogą być na rynku. Partia jest wycofywana z rynku i będzie zutylizowana.
Objawy zatrucia Salmonellą
Pałeczki Salmonelli są w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych bakterią produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Objawy zatrucia Salmonellą to:
ból brzucha,
wymioty,
biegunka,
może być również gorączka.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu wymienionego w komunikacie GIS, należy skontaktować się z lekarzem.