Pod lupę trafił suplement diety „Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)”, którego producentem jest Herbapol – Lublin S.A. Zidentyfikowana partia nosi numer L 0185 i ma datę minimalnej trwałości maj 2027. Wśród pięciu przebadanych próbek jedna była skażona bakterią Salmonella spp.
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, iż produkt z tej partii stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Objawy zakażenia Salmonella spp.
Salmonella jest bakterią wywołującą ostrą chorobę przewodu pokarmowego. Objawia się biegunką, bólem brzucha, podwyższoną temperaturą, nudnościami i wymiotami. Pierwsze symptomy mogą wystąpić już po kilku godzinach od spożycia skażonego produktu.
Lekarze ostrzegają, iż choroba może prowadzić do odwodnienia organizmu. Najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze i pacjenci z osłabioną odpornością – u nich infekcja przebiega ciężej i częściej wymaga leczenia szpitalnego.
Reakcja GIS i działania producenta
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu z tej partii. Konsumenci, którzy zdążyli go wypić i doświadczają objawów zatrucia, powinni jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Producent współpracuje z organami urzędowej kontroli żywności w ramach postępowania wyjaśniającego. Celem dochodzenia jest ustalenie przyczyn skażenia i wykluczenie ryzyka w innych partiach produktów.
Skąd Salmonella w produktach roślinnych?
Choć bakteria najczęściej kojarzona jest z mięsem i jajami, może pojawić się również w ziołach. Źródłem skażenia bywają warunki zbiorów, transportu czy pakowania.
Nieprawidłowa higiena w procesie produkcji powoduje, iż bakterie trafiają do gotowego produktu i mogą przetrwać przez długi czas. Dla konsumentów, którzy sięgają po suplementy w trosce o zdrowie, to szczególnie niepokojąca informacja.
Co zrobić z herbatką z zakażonej partii?
Najlepszym rozwiązaniem jest zwrot produktu do sklepu lub jego bezpieczna utylizacja. Konsumenci powinni dokładnie sprawdzić oznaczenia na opakowaniach – tylko partia L 0185 jest objęta komunikatem GIS.
Nie należy ryzykować spożycia, choćby jeżeli produkt nie ma zmienionego smaku czy zapachu. Salmonella jest niewidoczna gołym okiem.