Salmonella w kurzych jajach. Spożycie produktu niebezpieczne dla zdrowia. Komunikat GIS

spottedlublin.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Ostrzezenie GIS - komunikat | fot. GIS


W partii jaj z chowu na wolnym wybiegu wykryto bakterię Salmonella z grupy D. Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Producent rozpoczął wycofywanie partii z rynku.

Produkt z Salmonellą niebezpieczny dla zdrowia

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella na skorupkach jaj partii oznaczonej terminem przydatności 24.11.2024 oraz kodem na skorupkach 1PL 14271316. Produkt pochodzi od producenta OVOS Sp. z o.o. z Bieżunia. Nazwa produktu: „Kurza Paczka”.

Partia jajek z Salmonellą | fot. GIS

Działania producenta i zalecenia dla konsumentów

Zakład pakowania jaj OVOS wdrożył procedurę wycofania z rynku całej partii jaj objętych zagrożeniem. Chociaż wcześniejsze badania nie wykazały obecności Salmonelli w sierpniu i październiku 2024, aktualne wyniki potwierdziły skażenie.

Szczegóły produktu objętego komunikatem

  • Nazwa produktu: „Kurza Paczka” Jaja z chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M, 10 szt.
  • Numer partii: 24.11.2024 (6)
  • Kod kreskowy: 5909000517929
Partia jajek z Salmonellą | fot. GIS

Zalecenia dla konsumenta

  • Nie spożywaj jaj z podanej partii.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia skontaktuj się z lekarzem.
  • Szczegółowe informacje o salmonellozie znajdziesz na stronie

Czy uważasz, iż podjęte działania są wystarczające, dla ochrony konsumenta? Podziel się swoją opinią w komentarzu lub udostępnij artykuł, aby ostrzec innych!

Idź do oryginalnego materiału