Jak podaje w oficjalnym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, w partii jaj „Kurza Paczka” wykryta została niebezpieczna dla zdrowia bakteria. Nie należy spożywać produktu ze wskazanej partii. Jak wyjaśniono spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego
Fot. Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnił, iż w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek wskazanej partii jaj wykryto obecność Salmonella z grupy D. Chodzi o produkt:
Nazwa: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
Numer partii: 24.11.2024 (6).
Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024.
Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316.
Kod kreskowy: 5909000517929.
Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Producent wdrożył już procedurę wycofania z rynku jaj ze wskazanej partii. W komunikacie podkreślono, iż klienci, którzy zakupili wyżej wspomniany produkt nie powinni go spożywać. Spożywanie żywności zakażonych Salmonellą stanowi zagrożenie dla zdrowia i wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia (bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty) należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.