Jak informuje GIS, pałeczki Salmonella wykryto w 1 z 5 próbek kefiru z Łobżenicy. Spożycie produktu zanieczyszczonego bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Kefir z Salmonellą – szczegóły produktu
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanego ze sklepów produktu:
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica,
Numer partii:25.03.2023/1,
Termin przydatności do spożycia:25.03.2023,
Producent:Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.
„Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w ostrzeżeniu wydanym przez GIS.
Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?
Do zatrucia dochodzi drogą pokarmową. Objawy mogą się pojawić w okresie od kilku do kilkudziesięciu godzin od kontaktu z bakterią. Najczęściej pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale nie tylko. Oto najbardziej charakterystyczne objawy:
intensywne wymioty,
ból brzucha,
skurcze jelit,
ból głowy, wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,
gorączka,
biegunka.
Zakażenie Salmonellą może przybrać formę uogólnioną, która może prowadzić do śmierci. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzeń pracy serca, utraty świadomości, obniżenia ciśnienia krwi, pojawia się bardzo wysoka gorączka i drgawki. Stan ten wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Zatrucie Salmonellą leczy się antybiotykami.