Salmonella w kefirze. Cała partia jest wycofywana ze sklepów

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Nabiał Źródło: Pixabay / moritz320


Groźne bakterie znalazły się w jednej partii kefiru z Łobżenicy. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.


Jak informuje GIS, pałeczki Salmonella wykryto w 1 z 5 próbek kefiru z Łobżenicy. Spożycie produktu zanieczyszczonego bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.


Kefir z Salmonellą – szczegóły produktu


GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanego ze sklepów produktu:


Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica,


Numer partii:25.03.2023/1,


Termin przydatności do spożycia:25.03.2023,


Producent:Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.


„Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w ostrzeżeniu wydanym przez GIS.


Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?


Do zatrucia dochodzi drogą pokarmową. Objawy mogą się pojawić w okresie od kilku do kilkudziesięciu godzin od kontaktu z bakterią. Najczęściej pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale nie tylko. Oto najbardziej charakterystyczne objawy:


intensywne wymioty,


ból brzucha,


skurcze jelit,


ból głowy, wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,


gorączka,


biegunka.


Zakażenie Salmonellą może przybrać formę uogólnioną, która może prowadzić do śmierci. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzeń pracy serca, utraty świadomości, obniżenia ciśnienia krwi, pojawia się bardzo wysoka gorączka i drgawki. Stan ten wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Zatrucie Salmonellą leczy się antybiotykami.
Idź do oryginalnego materiału