Salmonella na jajkach. Ostrzeżenie o niebezpiecznej partii jaj. Nie należy ich spożywać

spottedlublin.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Jajka w wytłaczance | fot. Adobe Stock


Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj z jednej z badanych partii. Spożycie jaj bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Konsumenci powinni zachować ostrożność i nie spożywać produktu.

10 świeżych jaj z Salmonellą

Zanieczyszczenie bakterią Salmonella spp. stwierdzono w 1 z 5 próbek pobranych do badań. Oto szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
  • Numer partii: A3PL08121309
  • Data przydatności: 15.02.2025
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa

Kontrole w zakładzie pakowania jaj

Wczoraj, w dniu 28 stycznia 2025 r. przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A. Kałużni. Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Wykryto zanieczyszczenie. Ustalono, iż jaja pochodziły z kurników A, B i F – łącznie ostrzeżeniem objęte jest 90 697 sztuk.

Wstrzymano wprowadzanie jaj z tych kurników do obrotu do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.

Etykieta wytłaczanki jajek objęta ostrzeżeniem GIS | fot. GIS

Bóle brzucha, biegunka, gorączka po spożyciu jaj

  • Nie należy spożywać jaj z wyżej wymienionej partii.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunka czy gorączka, należy skontaktować się z lekarzem.
  • Więcej informacji na temat zakażenia Salmonellą można znaleźć na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Czy sprawdzasz informacje o produktach, które kupujesz? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzach i udostępnij artykuł, aby ostrzec innych konsumentów!

Idź do oryginalnego materiału