Ekspresowe sałatki należą do moich ulubionych. Najczęściej komponuję je z sezonowych warzyw i lekkiego nabiału, a całość skrapiam zdrowym i pełnym charakteru sosem. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na danie z halloumi i łososiem wędzonym.
Jak gwałtownie zrobić zdrową sałatkę?
Mój niezawodny patent na lekki posiłek to połączenie mieszanki sałat z grillowanym serem. Często sięgam po halloumi, które obfituje w białko, wapń oraz witaminę B12 i jest niesamowicie smaczne. Lubię do niego dodać zdrową rybę, a łosoś wędzony dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i selenu. Składniki te pomogą nam uniknąć chorób układu krążenia i nowotworów. Wspierają też prawidłowe działanie układu nerwowego, więc warto zadbać o ich odpowiednią podaż w naszej diecie.
Oprócz tych znakomitych produktów wykorzystuję też z bogatego w liczne witaminy – m.in. A, C i E – oraz potas, magnez czy żelazo pomidora. Jedzenie tego warzywa ma korzystny wpływ na mięśnie, układ krwionośny i odporność organizmu. W swojej sałatce uwzględniam też element chrupiący w postaci pistacji. Te smakowite orzechy są skarbnicą roślinnego białka i pomagają obniżać poziom cholesterolu. Całość zwieńczam lekkim sosem winegret z dodatkiem miodowej musztardy. Danie jest więc pełne charakteru i niesamowicie zdrowe.