Sałatka z czerwonej fasoli i ogórka dla cukrzyków
Przygotowaliśmy dla Was bardzo smaczny i prosty przepis. To sałatka o niskim indeksie glikemicznym, która idealnie nadaje się jako kolacja, czy posiłek do zabrania ze sobą z domu następnego dnia. Smacznego!
Za przepis odpowiadają Ania i Agnieszka, które są współautorkami naszych eBooków z przepisami.
Przepisy znajdziesz >>TUTAJ<<

Składniki na 1 porcję:
- 80 g (1/2 szklanki) odsączonej fasoli czerwonej z puszki,
- 60 g (1 sztuka) ogórka kiszonego
- 100 g (1/3 sztuki) papryki czerwonej
- 70 g (2 kromki) chleba żytniego razowego
- 1 jajko
- 12 g (1 łyżeczka) majonezu light
- 10 g (1 garść) świeżej natki pietruszki
- Przyprawy: sól i pieprz (szczypta)
Sposób przygotowania
Gotujemy jajko na twardo, następnie je studzimy i obieramy ze skorupki.
Fasolę wyjmij z puszki, odsącz na sitku i opłucz pod bieżącą wodą. Natka pietruszki powinna zostać posiekana, a ogórek kiszony i papryka pokrojone w kostkę.
Warzywa przełóż do naczynia i wymieszaj razem z łyżeczką majonezu. Dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem.
Dodajemy przekrojone na pół jajko.
Dwie kromki pieczywa opiekamy w tosterze.
Sałatka na koniec powinna być posypana poszatkowaną natką pietruszki i podana z przygotowanymi grzankami.
reklama
Dlaczego ta sałatka sprawdzi się u osób dbających o poziom cukru i poziom insuliny?
Niski IG – kiszone ogórki, fasola, czy obecność błonnika obniżają ładunek glikemiczny całego posiłku, a taka właśnie powinna być tak zwana „dieta cukrzycowa”,
Błonnik – obecność błonnika w jedzeniu nie tylko obniża indeks glikemiczny posiłku, ale również poprawia trawienie, czy wydłuża uczucie sytości, to powinno być ważne dla cukrzyka, bo pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi,
Zdrowe tłuszcze i białko – w sałatce mamy sporo białka i tłuszczu, jajka to jedne z najlepszych źródeł białka zwierzęcego, a majonez light jest lepszą alternatywą dla tego zwykłego – w smaku są podobne 🙂
Nasiona roślin strączkowych – fasola czerwona, podobnie jak fasolka szparagowa, soczewica zawierają liczne składniki mineralne jak żelazo, magnez, potas, cynk, czy też witaminy z grupy B.
Natka pietruszki – ona pojawia się w wielu posiłkach od nas, jest dobra w smaku, ale również zawiera witaminę C i to bardzo dużo.
Poznaj moją Platformę edukacyjną Kurs na cukrzycę.
Wartości odżywcze:
Energia: 384 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 47 g
Błonnik: 9 g
Wymienniki: 4,7 WW i 2,9 WBT
Wypróbuj nasze przepisy niskowęglowodanowe
W naszym eBooku z przepisami: 30 przepisów low carb, znajdziesz kilka przepisów na sałatki. Jest tam:
Sałatka z wędzonym łososiem i grzanką z chleba żytniego,
Sałatka caprese z tostowanym chlebem żytnim,
Sałatka z buraków, sera pleśniowego, rukoli i pistacji,
Sałatka z indykiem w ziołowej marynacie,
Sałatka z makreli.
Jak widzisz, nazwy dań są różnorodne, więc składniki też! Nasza dieta cukrzycowa powinna być przede wszystkim różnorodna, dlatego polecam Ci przetestować te przepisy dla cukrzyków, które znajdziesz w moim sklepie.
Dbaj o zdrowe tłuszcze i źródła białka. Jak widzisz, to nie muszą być tylko piersi kurczaka, to mogą być też ryby, czy chude sery. To od nas zależy jaka będzie nasza dieta cukrzycowa i czy będzie służyła naszemu poziomowi cukru we krwi.

Jak włączyć tę sałatkę o niskim indeksie glikemicznym do swojej diety?
To jest bardzo fajny posiłek, który może zawierać twoja dieta cukrzycowa. Taka sałatka jest łatwa do zabrania ze sobą na wynos. Możemy też zmieniać nieco jej składniki i zrobić ją bardziej po swojemu.
zamiast fasoli czerwonej może pojawić się soczewica konserwowa, która jest również dobrym źródłem błonnika,
mi pasowałby również kawałek łososia,
możesz kombinować z przyprawami, nie musisz ograniczać się tylko do soli,
warzywa, które zawiera sałatka też mogą być różne, ważne jest jednak to, żeby warzywa, szczególnie te o niskim indeksie glikemicznym były obecne w naszej diecie, zwykle polecam unikać gotowanych ziemniaków w dużej ilości, bo mają wysoki indeks glikemiczny, tutaj jest papryka, fasola i kiszone ogórki, ale mogą też być brokuły, czy inne warzywa przyjazne cukrzycy, one mają witaminy, które są nam niezbędne.
Sałatka i dieta cukrzycowa
Niemal dowolna sałatka to bardzo dobry pomysł, kiedy planujemy nasze odżywianie. Sami zobaczcie jak dowolne składniki możemy do nich dodać. Wymienię teraz te o niskim i średnim indeksie glikemicznym, które możemy łączyć ze sobą dowolnie:
warzywa, jak: pomidory, ogórki, sałata, korzeń pietruszki i natka pietruszki, ząbek czosnku, brokuły, marchew, liście szpinaku, cukinia, rzodkiewka, czy szparagi,
orzechy: włoskie, czy pistacje to często trafiony wybór, aby nasza sałatka nabrała fajnego charakteru,
przyprawy: odrobina soli, wyciśnięty sok z cytryny, posypanie pieprzem, czy polana na sałatkę smakowa oliwa z oliwek, sprawią, iż sałatka będzie po prostu interesująca w smaku, zachęcam, pobaw się ciekawymi przyprawami,
mięso: sam lubię kiedy sałatka jest konkretna, dlatego lubię jak jest w niej mięso z piersi kurczaka, mięso z indyka, czy owoce morza, wymieszaj to co lubisz najbardziej,
źródło zdrowego tłuszczu: to nie tylko oliwa z oliwek, ale również olej z awokado, olej lniany, czy olej rydzowy – są dla mnie ciut lepsze w smaku niż sama oliwa z oliwek, a cukrzycy powinni bardzo mocno dbać o obecność zdrowego tłuszczu w diecie, ja najczęściej dolewam 1-2 łyżki,
Polecam Wam przetestować sałatkę z czerwonej fasoli i ogórka kiszonego!
Jak widzicie, sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam Wam ją, aby Wasza dieta cukrzycowa była jeszcze bardziej różnorodna. Po więcej dań zapraszam Was do mojego sklepu oraz do innych wpisów na moim blogu.
Poznaj nasze przepisy dla cukrzyków

