Sałatka z buraków chioggia i rabarbaru hipnotyzuje kolorami i zaskakuje smakiem. Porcja o wadze 250 g ma 3.5 wymiennika, w tym 2.2 WW i 1.3 WBT. 100g ma 87 kcal i 86 g węglowodanów.
Sałatka z buraków i rabarbaru
Drukuj
Składniki
- 3 nieduże buraki chioggia lub zwykłe (ok. 300 g)
- 150 g rabarbaru
- ½ czerwonej niedużej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki (35 g)
- 15 g drobnego cukru
Marynata
- 1 łyżeczka octu sherry
- ½ łyżki syropu z granatów
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 50 g sera pleśniowego lazur
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 220st. C lub 200 st. C z termoobiegiem.
- Każdy burak owiń folią i piecz w piekarniku 40-70 minut w zależności od wielkości buraka. Po upieczeniu powinny być miękkie. Odstaw, żeby ostygły, obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
- Rabarbar wymieszaj z cukrem, rozłóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut, aż rabarbar zmiękknie ale nie zacznie się rozpadać. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wlej składniki marynaty. Włóż cebulę i odstaw na kilka minu, żeby zmiękkla.
- Do miski przełóż przygotowane buraki i barbarbar oraz pokruszony ser. Wymieszaj delikatnie. Smacznego
3.5.3251
Inspiracją był przepis Yottama Ottolenghi z książki Cała Obfitość.
Smacznego