Sałatka z buraków i rabarbaru

3mamcukier.pl 3 lat temu

Sałatka z buraków chioggia i rabarbaru hipnotyzuje kolorami i zaskakuje smakiem. Porcja o wadze 250 g ma 3.5 wymiennika, w tym 2.2 WW i 1.3 WBT. 100g ma 87 kcal i 86 g węglowodanów.

Sałatka z buraków i rabarbaru
Drukuj
Składniki
  • 3 nieduże buraki chioggia lub zwykłe (ok. 300 g)
  • 150 g rabarbaru
  • ½ czerwonej niedużej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki (35 g)
  • 15 g drobnego cukru
Marynata
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • ½ łyżki syropu z granatów
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 50 g sera pleśniowego lazur
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 220st. C lub 200 st. C z termoobiegiem.
  2. Każdy burak owiń folią i piecz w piekarniku 40-70 minut w zależności od wielkości buraka. Po upieczeniu powinny być miękkie. Odstaw, żeby ostygły, obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
  3. Rabarbar wymieszaj z cukrem, rozłóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut, aż rabarbar zmiękknie ale nie zacznie się rozpadać. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do miski wlej składniki marynaty. Włóż cebulę i odstaw na kilka minu, żeby zmiękkla.
  5. Do miski przełóż przygotowane buraki i barbarbar oraz pokruszony ser. Wymieszaj delikatnie. Smacznego
3.5.3251

Inspiracją był przepis Yottama Ottolenghi z książki Cała Obfitość.

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału