Są tanie, zdrowe i masz je w kuchni. Zrób z nich pyszne ciasteczka. Polecamy prosty przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasteczka owsiane Źródło: Shutterstock


Płatki śniadaniowe to powszechny, ale niedoceniany produkt. Dostarczają energii i wartościowych składników odżywczych. Zachęcamy do częstego sięgania szczególnie po zdrowe płatki owsiane, jaglane i orkiszowe. Z pierwszych upieczesz doskonałe ciastka.


Decydując się na płatki śniadaniowe, które są doskonałym źródłem energii (zawierają węglowodany i białko), warto sięgać po te najmniej przetworzone, pełnoziarniste, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy oleju palmowego. Do produktów takich zaliczamy płatki owsiane, jaglane i orkiszowe. Sięgajmy po nie jak najczęściej, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, pobudzają odporność oraz poprawiają wygląd skóry i włosów. Z wymienionych rodzajów płatków możemy przygotowywać też mieszanki z ulubionymi zdrowymi dodatkami (np. orzechami, suszonymi owocami).


Dlaczego warto jeść płatki owsiane, jaglane lub orkiszowe?
Płatki owsiane


Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, a więc pobudzają perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom, zawierają również witaminy z grupy B, magnez i żelazo. Naukowcy uważają, iż dzięki zawartości beta-glukanu płatki owsiane pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka udarów mózgu i zawałów serca. Dodatkowo płatki owsiane są tanie, opakowanie 500 g można kupić już za ok. 4 zł.


Płatki jaglane


Płatki jaglane to produkt bezglutenowy. Są więc doskonałym wyborem dla osób, które nie mogą (np. z powodu celiakii) lub nie chcą spożywać glutenu. Zawierają witaminę E, która według badań, spowalnia proces starzenia i ma korzystny wpływ na skórę. Płatki jaglane są również źródłem magnezu i cynku oraz kwasu krzemowego, który doskonale działa na włosy i paznokcie.


Płatki orkiszowe


Warto pamiętać również o płatkach orkiszowych, które zawierają białko, błonnik oraz związek o nazwie rodanid, działający jak naturalny antybiotyk. Pobudza on układ odpornościowy do działania, dzięki czemu organizm lepiej broni się przed infekcjami. Substancja ta ma również działanie przeciwnowotworowe oraz antyalergiczne.


Płatki dają wiele możliwości stworzenia ulubionych i zdrowych zestawów


Możemy je zjeść na zimno z dodatkiem mleka, znanych z prozdrowotnego działania sfermentowanych produktów mlecznych typu jogurt czy kefir, czy też z mlekiem roślinnym. Warto dodać do nich sezonowe owoce, ziarna i orzechy. Inną opcją jest ugotowanie z nich rozgrzewającego śniadania z dodatkiem siemienia lnianego, ziaren słonecznika, wzbogaconego przed podaniem o łyżkę oleju z pestek dyni co uzupełni je o tak potrzebne nam tłuszcze nienasycone.


Z płatków owsianych łatwo zrobisz pyszne ciasteczka


Ciastka owsiane są doskonałe na każdy moment dnia i stanowią zdrową przekąskę. Przepis jest prosty, gwarantujemy, iż wypiek zawsze się udaje.
Idź do oryginalnego materiału