Ryby to źródło witamin A, D, E i z grupy B. Wspierają zdrowie serca, mózgu, kości oraz skóry. Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, produkt powinno spożywać się dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie. Najbardziej polecane są: łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka oraz dorsz.
REKLAMA
Zobacz wideo 60% Polaków uważa, iż ryba to nie mięso. Czy ma rację?
Czy ryby w puszce są zdrowe? Dietetyczka postawiła sprawę jasno
Niektórzy nie przepadają za świeżymi rybami i wolą jeść je w formie konserw. Ma to swoje zalety: można je kupić w każdym sklepie, mają długi termin przydatności i nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Pozostaje jednak pytanie, czy są one równie wartościowe? Dietetyczka Agata Kleszcz opublikowała artykuł na ten temat na stronie trojmiasto.pl.
Konserwa to po prostu ugotowana ryba zamknięta w puszce. Ekspertka poinformowała, iż "taka ryba zachowuje prawie wszystkie swoje adekwatności, a szczelne zamknięcie w puszce gwarantuje długi okres przechowywania bez możliwości zepsucia się". Wysoka temperatura w jakimś stopniu redukuje ilość cennych składników, ale nie jest to nic strasznego, bo przecież to samo dzieje się w przypadku gotowania, pieczenia albo smażenia świeżej ryby.
Czy ryby z puszki są zdrowe? Vitaly Faritovich/iStock
Czy warto jeść ryby w puszce? Zwróć uwagę na etykietę
Kleszcz radzi, aby podczas kupowania konserw zwrócić uwagę na jedną rzecz. Skład powinien być możliwie jak najkrótszy oraz bez zbędnych dodatków konserwujących. Ryby w sosie własnym albo pomidorowym, oleju czy oliwie są zdrowe i można je jeść. Minusem produktu w puszce jest duża zawartość soli. jeżeli masz zalecenie, aby ograniczyć ją w diecie, nie powinnaś zbyt często spożywać konserw. Z kolei dietetyczka kliniczna Monika Sellimi na stronie graal.pl poinformowała, iż ryba w puszce często "przez koncentrację produktu zawiera znacznie więcej kwasów omega-3 niż ryba świeża". Żeby dostarczyć organizmowi odpowiedniej tygodniowej dawki kwasów DHA i EPA, trzeba by było zjeść 4 kg świeżego dorsza. Ten sam cel osiągniesz, gdy spożyjesz dużą puszkę śledzia.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.