Spośród siedmiu cukrowni należących do KGS S.A. zakłady w Werbkowicach i Krasnymstawie rozpoczęły krojenie buraków na początku września. Dokładnie początek kampanii cukrowniczej w Cukrowni Werbkowice przypadł na 6 września, natomiast rozpalenie pieca wapiennego, co oznacza rozpoczęcie kampanii cukrowniczej, odbyło się 31 sierpnia.PRZECZYTAJ: Hrubieszowska ścieżka rozmów. Nowa forma spotkań burmistrza z mieszkańcami16,5 proc. cukru w burakach– W „Werbkowicach” planujemy skupić blisko 1,15 mln ton buraków cukrowych od ponad 2 tys. plantatorów dostarczających surowiec do tej cukrowni. Szacowany średni plon buraków w Cukrowni Werbkowice wyniesie około 62 t/ha, a zakładana średnia polaryzacja (zawartość cukru w burakach) to ponad 16,5 proc. Tegoroczna kampania w Cukrowni „Werbkowice” potrwa około 110 dni. Zakładamy, iż zakończymy ją pod koniec grudnia tego roku – poinformował nas Szymon Smajdor, zastępca dyrektora Departamentu Marketingu i Komunikacji w Krajowej Grupie Spożywczej S.A.Plony buraków z 1 hektara na obszarach kontraktacyjnych całej Krajowej Grupy Spożywczej w ciągu kilku ostatnich lat kształtowały się na poziomie od 57 t/ha do 63 t/ha. Natomiast średnia polaryzacja w ostatnich trzech latach wynosiła od 15,1 do 16,7 proc.PRZECZYTAJ TEŻ: Gm. Werbkowice: Policjant miał nosa. 53-latek z 3 promilami i zakazem kierował volvoProdukcja cukru w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. wyniosła w 2024 roku około 1,19 mln ton, a w 2023 roku było to około 1,03 mln ton. Szacowany średni plon buraków cukrowych w cukrowniach należących do KGS S.A. wyniósł około 64 t/ha. Natomiast średni współczynnik polaryzacji – 16,8 proc.Szarek komośnik raz jeszcze dał się we znakiJak w tym roku rolnicy skupieni wokół Cukrowni Werbkowice radzili sobie z walką z szarkiem komośnikiem? W ubiegłym roku szkodnik ten dotkliwie spustoszył uprawy buraków cukrowych na wielu plantacjach wokół tej cukrowni.– Zwalczanie szarka komośnika na plantacjach buraka cukrowego jest niezwykle trudne, ale plantatorzy, wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie, przy wsparciu i doradztwie inspektorów surowcowych cukrowni podejmują walkę z tym szkodnikiem. W okresie siewu buraków cukrowych plantatorzy w rejonach zagrożonych presją szkodnika wystawiają pułapki feromonowe w celu monitoringu występowania szarka. Specjalny feromon na szarka jest dostępny w cukrowniach. W przypadku wystąpienia szkodnika na plantacji stosowane są insektycydy wraz z adiuwantem. w tej chwili do zwalczania szarka komośnika zarejestrowanych jest pięć substancji aktywnych w różnych insektycydach, które są dostępne w ofercie Krajowej Grupy Spożywczej S.A. i które były stosowane do ochrony plantacji. Jednak nasilone występowanie szkodnika oraz regularne pojawianie się nowych osobników szarka na plantacjach utrudniało prowadzenie skutecznej ochrony i w niektórych przypadkach skutkowało koniecznością przesiewu plantacji – informuje wicedyrektor Departamentu Marketingu i Komunikacji w Krajowej Grupie Spożywczej S.A., Szymon Smajdor.PRZECZYTAJ: Werbkowice/Krasnystaw: 80 proc. plantacji narażonych na straty z powodu żerowania szarka komośnikaPonad 142 zł "na rękę" za tonę burakówPodczas rozpoczętej właśnie kampanii cukrownia w Werbkowicach zamierza skupić około 1,15 mln ton buraków cukrowych od ponad 2 tys. plantatorów. W 2023 roku było to około 1,185 mln ton buraków od 2 209 plantatorów. Cukrownia Werbkowice planuje wyprodukować około 164 tys. ton cukru, a w 2023 roku produkcja wyniosła około 162,5 tys. ton.W kampanii cukrowniczej w 2024 roku Krajowa Grupa Spożywcza ustaliła ceny na poziomie 46,5 euro netto za tonę buraków kontraktowanych o zawartości cukru wynoszącej 16 proc. Dla buraków nadwyżkowych, które nie są objęte umową, cena wynosi 100 zł netto za tonę.– Cena buraków cukrowych kontraktowanych, o zawartości cukru 16 proc. wynosi 33,5 euro netto za tonę. Finalnie, cena uzależniona jest od zawartości cukru w burakach i terminu dostawy buraków – plantator może otrzymać dopłatę do dostawy wczesnej lub późnej, premię za pielęgnację pryzm – stawki dopłat określa umowa kontraktacji – tłumaczy Szymon Smajdor, zastępca dyrektora Departamentu Marketingu i Komunikacji w Krajowej Grupie Spożywczej S.A.