Wypieki na twarzy - czego są objawem?
Występowanie wypieków, czyli zaczerwienienia skóry na policzkach i innych obszarach twarzy, może mieć wiele przyczyn. Często jest to normalna reakcja organizmu na emocje, wysoką temperaturę, wysiłek fizyczny czy alkohol, wynikająca z fizjologicznego rozszerzenia naczyń krwionośnych. W takich sytuacjach rumieńce pojawiają się pod wpływem konkretnego bodźca i ustępują samoistnie po pewnym czasie.
Inaczej jest w przypadku wypieków, które współistnieją z różnymi stanami chorobowymi. Takie zaczerwienienie utrzymuje się przewlekle lub pojawia się bez wyraźnej przyczyny i jest wskazaniem do konsultacji z lekarzem. Wypieki mogą być objawem zaburzeń hormonalnych, problemów dermatologicznych i alergicznych, a niekiedy chorób autoimmunologicznych. U wielu osób są także przejawem nadciśnienia tętniczego lub uzależnienia od napojów wyskokowych. Reklama
Rumieńce na twarzy przy zaburzeniach hormonalnych
Wypieki mogą być ściśle powiązane z zaburzeniem pracy układu hormonalnego. Jednym z hormonów przyczyniających się do zaczerwienienia twarzy jest estrogen, którego poziom drastycznie spada podczas menopauzy u kobiet, co przyczynia się do typowych dla tego okresu tzw. uderzeń gorąca, charakteryzujących się nadmiernym poceniem i rumieńcami.
Innym problemem zdrowotnym wywołującym ten objaw może być dysfunkcja tarczycy. U osób z nadczynnością tarczycy ilość hormonów wydzielanych przez ten narząd jest zwiększona, co prowadzi do przyspieszenia metabolizmu i zwiększonego przepływu krwi, czego symptomem może być właśnie zaczerwienienie twarzy. Jednak tarczyca to nie jedyny organ odpowiedzialny za zaczerwienienie skóry twarzy. Symptom pojawia się również, kiedy we krwi wzrasta stężenie kortyzolu, nazywanego hormonem stresu. Dzieje się tak np. w przebiegu zespołu Cushinga oraz przy przewlekłym stresie.
Zaczerwienienie twarzy jako objaw chorobowy
Rumieńce w okolicy twarzy mogą być spowodowane różnymi schorzeniami dermatologicznymi, alergicznymi i ogólnoustrojowymi. Jednym z najczęstszych problemów skórnych, z którym wiąże się zaczerwienienie, jest trądzik różowaty. To przewlekła choroba charakteryzująca się trwałym rumieniem środkowej części twarzy i obecnością teleangiektazji, zwanych inaczej pajączkami, czyli skupisk poszerzonych drobnych naczyń krwionośnych.
Inną, zdecydowanie rzadszą chorobą, cechującą się charakterystycznym rumieniem na policzkach i nosie w kształcie skrzydeł motyla jest toczeń rumieniowaty układowy - schorzenie autoimmunologiczne prowadzące do procesu zapalnego wielu tkanek i narządów.
Nieustępujące wypieki wskazują też na problemy z układem krwionośnym, takie jak np. nadciśnienie tętnicze, w którym dochodzi do zwiększonego napływu krwi do rozszerzonych naczyń krwionośnych w skórze. Warto także wspomnieć o chorobach alergicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry czy różnego rodzaju alergie wziewne, pokarmowe lub kontaktowe, które często wywołują stany zapalne i zaczerwienienie w obrębie twarzy.
Wypieki na twarzy - sposoby na zmniejszenie zaczerwienienia
Wypieki w okolicy twarzy są dla wielu osób kłopotliwym i często wstydliwym problemem, jednak istnieją sposoby, które wzmacniają barierę ochronną skóry i niwelują rumień. Kluczowym elementem jest adekwatna pielęgnacja, odpowiednia dla skóry naczynkowej i ze skłonnościami do zaczerwienień. Warto wybierać delikatne kremy i produkty myjące, wzbogacone o składniki nawilżające i kojące, bez sztucznych barwników, zapachów czy parabenów, które mogą dodatkowo podrażniać skórę.
Czynnikiem nasilającym rumieńce jest przede wszystkim promieniowanie słoneczne, które jest bardzo szkodliwe, szczególnie dla wrażliwej skóry z predyspozycjami do niedoskonałości. Należy ją chronić codziennie, zarówno latem, jak i zimą, stosując specjalne kremy z filtrem przeciwsłonecznym do twarzy, dzięki którym opóźnia się starzenie skóry i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów skóry.
W walce z wypiekami istotne są też zdrowe nawyki żywieniowe i styl życia. Dieta bogata w produkty zawierające witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz składniki odżywcze, m.in. cynk i selen wspomaga kondycję skóry i redukuje skłonność do rumienienia się. Powinno się unikać ostrych przypraw i pikantnych potraw, ketchupu, czekolady, dużych ilości pomidorów i cytrusów, gdyż produkty te uznawane są za potencjalnie wyzwalające zaczerwienienia, szczególnie w przypadku trądziku różowatego. Należy także stronić od alkoholu, dużej ilości kofeiny, palenia papierosów i rzecz jasna narażenia na stres.
Źródła:
Rudnicka L., Olszewska M., Sar-Pomian M., Rakowska A., Współczesna Dermatologia. Tom 1, Wydawnictwo PZWL, Wyd. 1, 2022.
Dessinioti C, Antoniou C. The "red face": Not always rosacea. Clin Dermatol. 2017;35(2):201-206. doi:10.1016/j.clindermatol.2016.10.015.
İkizoğlu G. Red face revisited: Flushing. Clin Dermatol. 2014;32(6):800-808. doi:10.1016/j.clindermatol.2014.02.019.
CZYTAJ TAKŻE: