Moon milk to nic innego jak słodki, mleczny napój, który ma pomagać w zasypianiu. Receptura wywodzi się z ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej. Specjalnym dodatkiem, który ma adekwatności redukujące stres, wyciszające i pomagające w zasypianiu jest proszek z zioła ashwagandha. Nie trzeba go dodawać wiele, aby zrobić wyjątkowy napój.
Jak zrobić klasyczne mleko księżycowe?
Podstawą napoju jest mleko, w większości przepisów to mleko migdałowe. Na szklankę mleka potrzebujesz łyżeczkę miodu, szczyptę cynamonu i nie więcej niż 1/4 łyżeczki ashwagandhy (ashwagandha dostępna jest w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością). Mleko podgrzej w rondelku, dodaj ashwagandhę i cynamon. Podgrzewaj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i dodaj miód. Możesz zmiksować napój, aby uzyskać przyjemną piankę (lub użyć spieniacza do mleka).
Jak zrobić różowe mleko księżycowe?
Moon milk doczekało się wielu wersji smakowych i kolorystycznych. Jest mleko księżycowe z lawendą, jest z matchą czy z kurkumą. Jedna z piękniejszych wersji (i wyjątkowo smacznych) to różowe mleko księżycowe. Jak je zrobić?
Potrzebujesz:
szklankę mleka migdałowego,
pół szklanki niesłodzonego soku z wiśni,
1/4 łyżeczki proszku ashwagandhy,
1-2 łyżeczki miodu
płatki róż do podania
Mleko przygotuj dokładnie tak, jak w podstawowym przepisie, tyle iż na koniec gotowania dodaj także sok z wiśni (niesłodzony sok z wiśni można kupić w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością). Sok jest kwaśny, dlatego dosłodź napój miodem według własnego uznania. Ciepłe mleko podawaj posypane suszonymi płatkami róż. Płatki nadają napojowi wyjątkowego wyglądu i delikatnego, różanego posmaku.