Rozgotowałeś ziemniaki? Jest prosty sposób, żeby je uratować

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Danie z dodatkiem ziemniaków Źródło: Fotolia / Autor: Jacek Chabraszewski


Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Chcesz, żeby pięknie prezentowały się obok kotleta i surówki na talerzu? Niestety czasem chwila nieuwagi wystarczy, żeby się rozgotowały i wyglądały nieapetycznie. Jest prosty sposób, aby je uratować.


Jeśli zdarzy wam się przegotować ziemniaki, nie załamujcie się. Można je uratować, dodając do nich odrobinę soku z cytryny. Będą smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Nie rozsypią się również, jeżeli gotowaliście je w łupinkach do sałatki – zapewnia kulinarna ekspertka z portalu Prześlij Przepis.


Co zdobić, jeżeli dodacie do ziemniaków zbyt dużo soku z cytryny?


Sok z cytryny sprawia, iż ziemniaki nie ciemnieją i nabierają charakterystycznego posmaku. jeżeli jednak stwierdzicie, iż jest zbyt wyczuwalny, można użyć je do przyrządzenia ziemniaczanej sałatki, która dobrze komponuje się z mięsem. Takie ziemniaki nadają się idealnie np. do austriackiej sałatki – Kartoffelsalat. Przyrządza się ją z odrobiną octu, przez co ma wyraźnie kwaśny smak.


Wypróbuj przepis na Kartoffelsalat


Kartoffelsalat, to jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.


Składniki:


700 g sałatkowych ziemniaków


150 g ogórków konserwowych


2-3 szalotki lub 1 mała czerwona cebula


4 łyżki stołowe majonezu


4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany lub jogurtu


2 łyżki posiekanego koperku


sól i pieprz, ocet.


Przygotowanie


Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i ostudzić.


Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Szalotki drobno posiekać.


Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojone ogórki, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.Można dodać łyżeczkę octu.


Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę, przełożyć do miski i polać przygotowanym sosem.


Do sałatki można dodać posiekany szczypiorek lub pokrojoną w drobną kostkę szynkę.


Dlaczego warto jeść ziemniaki?


Ziemniaków nie powinniśmy sobie odmawiać. To warzywa, które są bogate w składniki odżywcze. Jeden średniej wielkości, pieczony ziemniak ze skórką (ok. 170 g) zawiera 161 kalorii, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka i 36,6 g węglowodanów. Ponadto jest bogaty w witaminę C i B6 oraz potas, magnez, fosfor i kwas foliowy. Warto pamiętać, iż skórka ziemniaków zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Obieranie zmniejsza ich wartość odżywczą.
Idź do oryginalnego materiału