Jeśli zdarzy wam się przegotować ziemniaki, nie załamujcie się. Można je uratować, dodając do nich odrobinę soku z cytryny. Będą smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Nie rozsypią się również, jeżeli gotowaliście je w łupinkach do sałatki – zapewnia kulinarna ekspertka z portalu Prześlij Przepis.
Co zdobić, jeżeli dodacie do ziemniaków zbyt dużo soku z cytryny?
Sok z cytryny sprawia, iż ziemniaki nie ciemnieją i nabierają charakterystycznego posmaku. jeżeli jednak stwierdzicie, iż jest zbyt wyczuwalny, można użyć je do przyrządzenia ziemniaczanej sałatki, która dobrze komponuje się z mięsem. Takie ziemniaki nadają się idealnie np. do austriackiej sałatki – Kartoffelsalat. Przyrządza się ją z odrobiną octu, przez co ma wyraźnie kwaśny smak.
Wypróbuj przepis na Kartoffelsalat
Kartoffelsalat, to jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
700 g sałatkowych ziemniaków
150 g ogórków konserwowych
2-3 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
4 łyżki stołowe majonezu
4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz, ocet.
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i ostudzić.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Szalotki drobno posiekać.
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojone ogórki, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.Można dodać łyżeczkę octu.
Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę, przełożyć do miski i polać przygotowanym sosem.
Do sałatki można dodać posiekany szczypiorek lub pokrojoną w drobną kostkę szynkę.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaków nie powinniśmy sobie odmawiać. To warzywa, które są bogate w składniki odżywcze. Jeden średniej wielkości, pieczony ziemniak ze skórką (ok. 170 g) zawiera 161 kalorii, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka i 36,6 g węglowodanów. Ponadto jest bogaty w witaminę C i B6 oraz potas, magnez, fosfor i kwas foliowy. Warto pamiętać, iż skórka ziemniaków zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Obieranie zmniejsza ich wartość odżywczą.