Rozgniatam awokado, dodaję 3 składniki i piekę szybkie placuszki. Rodzina wyrywa je sobie z rąk

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Rozgniecione awokado Źródło:Canva/Katecat


Jaka jest najlepsza przekąska? Ta, którą robi się gwałtownie i bez brudzenia rąk. Dlatego chętnie sięgam po awokado, z którego w bardzo krótkim czasie mogę wyczarować pyszną, a zarazem zdrową przegryzkę.


Placuszki z awokado cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród moich bliskich, ale również znajomych. Wiodą prym na każdej imprezie. Nikt nie wierzy, iż można je wyczarować z kilku prostych i łatwo dostępnych składników w mniej niż pół godziny. Za to każdy prosi o przepis. Zobaczcie, jak zrobić tę pyszną przekąskę krok po kroku. Pokochacie ją od pierwszego kęsa.


Jak zrobić placuszki z awokado?


Placuszki w zasadzie robią się same. Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki. Resztę „załatwi” piekarnik. „Sercem” tej przekąski jest awokado (smaczliwka wdzięczna). Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jakość tego produktu. Dobre awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Jego miąższ powinien się delikatnie uginać pod naciskiem na skórkę i gwałtownie wrócić do pierwotnego kształtu. Nie może być zbyt miękki. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo istotną kwestię – smaczliwkę wdzięczną należy przechowywać w lodówce.


Jak usunąć pestkę z awokado? To bardzo proste. Trzeba przekroić owoc na pół, a następnie wbić nóż w pestkę i poruszać nim w różnych kierunkach. Po kilku sekundach powinna ona sama „wyskoczyć” ze smaczliwki.
Idź do oryginalnego materiału