Rozdrabniam warzywa, łączę z jajkami i zapiekam. To mój patent na szybkie i tanie śniadanie

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Muffiny jajeczne z cukinią i fetą Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova


Muffiny jajeczne to mój sposób na szybkie śniadanie. Wykorzystuję sezonowe warzywa, więc zawsze jest smacznie. Cena przysmaku też jest korzystna.


Muffiny z warzywami to idealny pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Można je zjeść w domu lub zabrać w drogę. Wzbogacone o cukinię stają się jeszcze bardziej wartościowe i zachwycają swoim delikatnym smakiem. By wytrawne muffiny były pełne białka, dodaję do nich ser feta, a dla smaku i charakteru wrzucam czarne oliwki. Smakiem muffiny jajeczne przypominają mi wakacje w Grecji, a wyglądem olśniewają bardziej niż niejeden przysmak z kawiarni czy piekarni. Wykonanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a są niezwykle pożywne. Warto skosztować.


Jak zrobić smaczne muffiny jajeczne?


Wytrawne muffiny jajeczne z fetą i oliwkami są banalne w przygotowaniu. Zaczynam od rozdrobnienia wspomnianych już dodatków i połączenia ich z kaszą manną i masą jajeczną. Aby były przyjemnie wilgotne, wrzucam jeszcze startą na tarce cukinię, którą odciskam z nadmiaru soku.


W ten sposób zielone warzywo nie dominuje w smaku, a jednocześnie dostarcza cennych wartości odżywczych takich jak choćby witamina C, potas, magnez czy fosfor. Jego zaleta jest również to, iż latem jest też łatwo dostępne i niedrogie. Podobnie zresztą jak pozostałe składniki. Nic tylko gotować, a adekwatnie piec.
Idź do oryginalnego materiału