Robię kulki z ryżu i nadziewam tym farszem. Przepis na proste danie zdradził mi włoski szef kuchni

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Arancini Źródło: Freepik


Przepis na nadziewane ryżowe kulki, czyli arancini, dostałam kiedyś od szefa kuchni podczas wakacji we Włoszech. Ten patent to prawdziwy skarb, gdy szukasz pomysły na prosty obiad dla rodziny. Danie nie wymaga wiele pracy, a smakuje obłędnie.


Ryż często gości w polskiej kuchni, ale zwykle pełni na talerzu drugoplanową rolę. Jest dodatkiem do zup, mięs czy warzyw. Świetnie sprawdza się jednak również jako główny bohater posiłku. Syci i dodaje energii na długo. Poza tym wspaniale komponuje się z wieloma składnikami. Odpowiednie „towarzystwo” sprawia, iż zmienia się w wykwintne danie. Musisz spróbować przepisu na arancini. Oryginalny przepis na arancini pochodzi z Sycylii. w tej chwili danie cieszy się popularnością także w innych częściach Italii. Nie musisz jednak nigdzie wyjeżdżać, by przygotować ten przysmak.


Jak zrobić włoskie arancini?


Z łatwością zrobisz arancini w domu. Podstawę dania stanowi ryż. To, co znajdzie się w środku tej „bazy” zależy już wyłącznie od ciebie. Możesz tam umieścić składniki, które najbardziej lubisz. Ja postawiłam na jeden z najprostszych wariantów, czyli pomidory, mozzarellę, czosnek, cebulę i bazylię. To sprawdzone i niezwykle smaczne zestawienie.
Idź do oryginalnego materiału