Ryż często gości w polskiej kuchni, ale zwykle pełni na talerzu drugoplanową rolę. Jest dodatkiem do zup, mięs czy warzyw. Świetnie sprawdza się jednak również jako główny bohater posiłku. Syci i dodaje energii na długo. Poza tym wspaniale komponuje się z wieloma składnikami. Odpowiednie „towarzystwo” sprawia, iż zmienia się w wykwintne danie. Musisz spróbować przepisu na arancini. Oryginalny przepis na arancini pochodzi z Sycylii. w tej chwili danie cieszy się popularnością także w innych częściach Italii. Nie musisz jednak nigdzie wyjeżdżać, by przygotować ten przysmak.
Jak zrobić włoskie arancini?
Z łatwością zrobisz arancini w domu. Podstawę dania stanowi ryż. To, co znajdzie się w środku tej „bazy” zależy już wyłącznie od ciebie. Możesz tam umieścić składniki, które najbardziej lubisz. Ja postawiłam na jeden z najprostszych wariantów, czyli pomidory, mozzarellę, czosnek, cebulę i bazylię. To sprawdzone i niezwykle smaczne zestawienie.