Regulują ciśnienie i obniżają poziom cholesterolu. Jedz kiszone ogórki kilka razy w tygodniu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone Źródło: Pixabay


Najnowsze badania potwierdzają, iż sfermentowane produkty, w tym kiszone ogórki, powinny być stale obecne w naszej diecie. Sięgać powinny po nie osoby, które mają problemy z ciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu.


Ogórki kiszone jemy najchętniej jesienią i zimą, kiedy sezonowych warzyw jest mniej. Mają nie tylko walory smakowe, ale też korzystnie działają na nasze zdrowie. Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B oraz E, C, A i K (w 100 g ogórków znajduje się ok. 72.1 mikrogramów witaminy K, co pokrywa około 58 proc. dziennego zapotrzebowania). Znajdziemy w nich też: potas, magnez, wapń, fosfor i sód oraz wspierający trawienie błonnik.


Ogórki kiszone uznawane są za naturalny probiotyk. Powstający podczas fermentacji kwas mlekowy korzystnie wpływa na układ odpornościowy, usuwa toksyny, reguluje florę bakteryjną w jelitach i oczyszcza. Ale lista prozdrowotnych adekwatności kiszonych ogórków jest o wiele dłuższa.


Jedzenie kiszonych ogórków reguluje ciśnienie krwi


Za regulację ciśnienia odpowiada acetylocholina, która powstaje podczas procesu fermentacji ogórków (syntezowana jest z choliny i reszty kwasu octowego). Wpływa między innymi na spadek ciśnienia tętniczego krwi, spowolnienie czynności serca oraz pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego i gruczołów ślinowych. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak spożywać ogórki kiszone z umiarem, ponieważ zawierają one duże ilości sodu, który podnosi ciśnienie.


Kiszone ogórki obniżają poziom cholesterolu


W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga zawarty w ogórkach kiszonych błonnik. Zapobiega on odkładaniu się złogów trójglicerydów w naczyniach krwionośnych. Pozwala to zapobiegać zawałom serca i udarom mózgu.


Kiszone ogórki korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego


Prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej wspierają bakterie, które powstają podczas fermentacji. Zapobiegają one namnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Prawidłowo działająca mikroflora usprawnia pracę całego układu pokarmowego, wzmacnia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.


Jedzenie kiszonych ogórków wzmacnia odporność


Regularne spożywanie ogórków kiszonych wspomaga odporność organizmu. Odpowiada za to zawarta w warzywach witamina C. Silny organizm skuteczniej broni się przed wirusami i różnego rodzaju infekcjami.


Sok z kiszonych ogórków pomaga na kaca


Sok z kiszonych ogórków jest naturalnym środkiem, który pozwala pozbyć się kaca, jeżeli poprzedniego dnia zdarzy się komuś wypić zbyt dużo alkoholu. Zawarte w kiszonych ogórkach witaminy z grupy B przyspieszają trawienie związków alkoholowych i niemal natychmiast poprawiają samopoczucie.


Wypróbuj przepis na pyszna zupę krem z ogórków kiszonych
Idź do oryginalnego materiału