Reakcja mózgu na insulinę — nowy mechanizm powstawania otyłości

psychiatraplus.pl 4 godzin temu

Naukowcy odkryli nową rolę mózgu w rozwoju otyłości. Okazuje się, iż sposób, w jaki narząd ten reaguje na insulinę, ma związek z przyrostem masy ciała oraz niezdrowym rozmieszczeniem tłuszczu w organizmie.

Insulina a otyłość i cukrzyca typu 2

Insulinooporność jest zjawiskiem występującym zarówno w otyłości, jak i cukrzycy typu 2. Wcześniejsze badanie niemieckich naukowców wykazało, iż w prawidłowych warunkach insulina wpływa na mózg, zmniejszając apetyt. Jednak w przypadku insulinooporności mechanizm ten staje się mniej efektywny.

W innym badaniu naukowcy odkryli, iż osoby o wysokiej wrażliwości mózgu na insulinę skuteczniej redukują tkankę tłuszczową, zwłaszcza trzewną, czyli tę otaczającą narządy wewnętrzne. Ponadto, przez kolejne dziewięć lat rzadziej ponownie przybierają na wadze.

Co więcej, liczne badania sugerują, iż zaburzenia odpowiedzi mózgu na insulinę mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, psychiatrycznych i neurodegeneracyjnych.

Czy leczenie insulinooporności może zapobiec depresji?

Reakcja mózgu na insulinę. Przebieg najnowszego badania

W badaniu wzięło udział 29 mężczyzn w wieku 19–27 lat. Uczestników podzielono na dwie grupy:

  • Grupa eksperymentalna (18 osób) – przez 5 dni zwiększała dzienne spożycie kalorii o 1500 kcal, spożywając wysokokaloryczne, ultraprzetworzone przekąski.
  • Grupa kontrolna (11 osób) – utrzymywała swoją zwykłą dietę przez cały czas trwania badania.

Po 5 dniach osoby z grupy eksperymentalnej wróciły do swojego standardowego sposobu odżywiania na kolejny tydzień.

Uczestników badano trzykrotnie: przed rozpoczęciem eksperymentu, po 5 dniach interwencji dietetycznej oraz – w przypadku grupy eksperymentalnej – po 7 dniach powrotu do zwykłej diety. Zawartość tłuszczu w wątrobie oceniano dzięki rezonansu magnetycznego, a wrażliwość mózgu na insulinę analizowano przy użyciu odpowiednich metod neuroobrazowania.

Rola cukrów w starzeniu się mózgu

Odpowiedź mózgu na insulinę a otyłość

Wyniki badania wykazały, iż wrażliwość mózgu na insulinę zmieniała się po krótkotrwałym spożywaniu słodkich i tłustych przekąsek. Po 5 dniach spożywania wysokokalorycznej diety, zawartość tłuszczu w wątrobie uczestników wzrosła. Po tygodniu powrotu do normalnej diety, zmiany te zaczęły się normalizować. Co istotne, reakcje mózgu na insulinę w obszarach odpowiedzialnych za pamięć i rozpoznawanie jedzenia, takich jak hipokamp, pozostały osłabione.

Badanie dostarcza dowodów na to, iż nawet krótkotrwałe spożywanie niezdrowej diety może prowadzić do istotnych zmian w mózgu. Zmiany te mogą przyczyniać się do rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2. Zmieniona reaktywność mózgu na insulinę jest prawdopodobnie wynikiem przystosowania się mózgu do zmiany diety, jeszcze zanim nastąpi zmiana masy ciała.

Badanie opublikowano w czasopiśmie Nature.

Idź do oryginalnego materiału