Czy jedzenie Barbie też jest w kolorze różowym jak cały otaczający ją świat? Tego się nie dowiemy z tak popularnego w tej chwili filmu o kultowej lalce. Wiemy jedynie, iż kiedy wszystko idzie źle, tost przypala się na czarno. Okazuje się jednak, iż różowe jedzenie leży jak najbardziej w ludzkiej naturze, a wręcz jest uwarunkowane naszą odległą przeszłością. Kolor jedzenia jest ważny, bo w pierwszej kolejności mózg dzięki wzroku ocenia czy dany pokarm można i warto spożyć. Pierwotnie ludzie dzielili żywność na czerwoną – uznawaną za pożywną oraz zieloną, braną za mało kaloryczną, po którą nie warto sięgać. Odcienie różowego mieszczą się bliżej tej pierwszej, pożądanej kategorii. W odcieniach czerwieni i różu są przecież odżywcze owoce, jak też dostarczające białka i energii mięso.
Uczestnicy współczesnych badań, mimo iż nie muszą spędzać całego dnia na sawannie w poszukiwaniu pożywienia, w warunkach laboratoryjnych również mniej chętnie wybierają jedzenie w kolorze zielonym. Być może ta zakodowana w naszych genach pierwotna wiedza powoduje, iż tak trudno namówić czasem dzieci do jedzenia zielonych warzyw? Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać im równie zdrowe potrawy w naturalnie przyciągającym i pozytywnie pobudzającym różowym kolorze, które chętnie zjedzą również dorośli.
Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie różowego przyjęcia dla znajomych lub dla dzieci. Inspiracją będzie tu nie tylko modny film i wiedza o kolorach, ale również fakt, iż intensywny różowy kolor Viva Magneta został wybrany przez Pantone Color Institute na barwę roku 2023. W wyjaśnieniu stwierdzono, iż jest to kolor niosący euforia i optymizm, który dodaje odwagi i przełamuje szarą i stanowiącą duże wyzwanie codzienną rzeczywistość. Różowe przyjęcie jest więc jak najbardziej na czasie.
Jakie dania nadają się na różowe przyjęcie w stylu Barbie?
Najważniejszy jest kolor – koniecznie w gamie od jasnoróżowego do odcieni fuksji. Polecamy uzyskanie odpowiedniego odcienia różu poprzez naturalne składniki, a nie barwniki spożywcze. Idealnym produktem, który dodaje koloru, jest burak i dostępny w sklepach sok z buraka. Ten dodatek nadaje się zarówno do słonych jak i do słodkich potraw. Do deserów idealnie nadaje się dodatek soku malinowego czy truskawkowego, świeżych malin lub wiśni.
Propozycje dań do wyboru na party
Różowy humus – do zwykłego humusu dodaj ugotowanego lub upieczonego buraka, zmiksuj razem.
Różowy dip jogurtowy – zmiksuj pieczonego buraka z jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Różowy makaron z rzodkiewką – do gotującej się wody na makaron dodaj sok z buraka, a makaron przybierze różowy odcień. Jego intensywność zależy od ilości dodanego soku. Na oliwie podsmaż rzodkiewki pokrojone w kosteczkę i czosnek. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem.
Różowy deser ryżowy – do ryżu dodaj mleko i sok malinowy, gotuj do miękkości.
Różowe placuszki lub naleśniki – do ciasta na ulubione placuszki lub naleśniki dodaj sok z buraka. Podaj posypane malinami.
W pięknym różowym kolorze można zaserwować też chłodnik z botwinki