Puszysty omlet z mąki orkiszowej i mleka ryżowego – banalnie prosty, idealny na weekendowe śniadanie. Jedna porcja ma 2,6 wymiennika, w tym 1,6 WW i 1,0 WBT. 100 g ma 185 kcal i 18 g węglowodanów.
Puszysty omlet cesarski
Drukuj
Składniki
- 4 jajka
- 60 g mąki orkiszowej typu 650 (4 łyżki)
- 115 ml mleka ryżowego (pół szklanki)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru (lub stevii - z uwagi na nieznaczną ilość nie wpływa na liczbę wymienników)
- masło klarowane
Przygotowanie
- Jajka dokładnie umyć, rozdzielić do osobnych naczyń białko i żółtko. Białka posolić i zmiksować na gęstą pianę. Do żółtek dodać mąkę i mleko ryżowe. Miksować do uzyskania jednorodnej i w miarę gęstej konsystencji, a następnie delikatnie wmieszać do naczynia z pianą z białek.
- Na patelni (najlepiej ciężkiej żeliwnej) mocno rozgrzać porcję masła klarowanego, ewentualny nadmiar zlać. Wlać nasz przyszły omlet na rozgrzaną patelnię. Smażyć krótko (ok 1 min) a następnie zmniejszyć ogień i podzielić omlet na patelni dzięki łopatki na cztery porcje. Następnie każdą ćwiartkę obrócić na drugą stronę dzięki dwóch łopatek (wymaga to nieco wprawy). Smażyć delikatnie i z wyczuciem.
- Gotowy omlet posypać cukrem pudrem, można również dodać konfitury np. malina lub pomarańcza z imbirem (nie uwzględnione w Tabeli). Ze względu na konsystencję omlet wchłania się dość gwałtownie dlatego można go uzupełnić czymś wolniej wchłanianym np. porcją łuskanego słonecznika na 0,5 wymiennika (7g).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 185 kcal Białka: 9.2 g Tłuszcze: 8.5 g Cukry: 18.1 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.1
3.5.3251
Jajka kurze z powodzeniem zastępujemy jajkami przepiórczymi.
Smacznego