Są idealnie puszyste i mocno jagodowe. Są tacy, którzy mówią, iż smakują lepiej, niż tradycyjne jagodzianki. Można je jeść na zimno i można na ciepło. To świetna opcja na letnie śniadanie, ale nie tylko. Jak zrobić placki z czarnymi jagodami?
Placki z jagodami na jogurcie
W naszym przepisie ważnym dodatkiem jest jogurt naturalny. To on sprawia, iż finalnie placuszki są miękkie, ładnie wyrośnięte i puszyste. W przepisie można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce.
Ale warto wiedzieć, iż to nie jest jedyny sposób na placki z jagodami. jeżeli masz swój ulubiony przepis na słodkie placuszki – śmiało dodaj do niego jagody i gotowe! W naszym przepisie śmiało możesz zastąpić jogurt naturalny kefirem lub maślanką. jeżeli lubisz bardziej słodkie placki, a nie chcesz używać cukru, dodaj mocno dojrzałego banana (możesz go zmiksować z połową szklanki jogurtu, kefiru lub mleka). Do placków możesz też dodać inne owoce. Nadają się tu np. borówki, czarne i czerwone porzeczki. Większe owoce, jak na przykład truskawki, pokrój na mniejsze kawałki.
Jak podawać placki z jagodami?
Można zajadać się nimi prosto z patelni tuż po usmażeniu. W najprostszej wersji posyp je cukrem pudrem i podaj z garścią świeżych jagód. Do takich placków pasuje też śmietana, a wersji deserowej możesz podać gorące placuszki z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Koniecznie udekorowane świeżymi owocami. Takie placuszki dobrze smakują też na zimno. Możesz śmiało je zabrać na wakacyjną wędrówkę czy wyjazd za miasto.