Pulchne i kruche faworki? Wystarczy dodać ten nietypowy składnik

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Faworki Źródło: Shutterstock / iMarzi


Zastanawiasz się, jakie smakołyki przygotować na karnawałową imprezę? Jedni przyrządzają domowe pączki, inni oponki czy faworki. Ekspertka z portalu Przyślij Przepis przekonuje do zrobienia pysznych faworków. Będą zarazem pulchne i kruche, jeżeli dodasz do nich ten składnik.


Tajemnica pulchnych i kruchych faworków tkwi w jednym składniku. Do ciasta trzeba dodać... ziemniaki. Należy uprzednio je ugotować i zrobić z nich purée. Gdy ostygną, dodajemy je do ciasta. Dzięki temu dodatkowi faworki będą niezwykle chrupiące – wskazuje ekspertka.


Czym najlepiej popijać faworki?


Dietetycy wskazują, iż idealnym napojem do popijania faworków i pączków jest herbata. Ten napój pomaga nie przytyć po szaleństwach kulinarnych. Możesz wybrać czarną herbatę lub zieloną. Efekt będzie podobny. Wszystko za sprawą zawartych w herbacie polifenoli, które mają zdolność hamowania działania enzymów w jelitach, odpowiedzialnych za trawienie tłuszczów i cukrów umożliwiających im wniknięcie do krwi.


Warto przeczytać: Przepis na faworki od Magdy Gessler


Ile kalorii mają faworki?


Kaloryczność pojedynczego faworka zależy od jego wielkości. Przyjmuje się, iż w 100 g tego smakołyku (ok. 5-6 szt. średnich faworków) jest ok. 500 kcal. Dla porównania, standardowej wielkości pączek (ok. 70 g) z nadzieniem owocowym (dżem, powidła), polany lukrem ma ok. 250-350 kcal. Kaloryczność donutów czy pączków wiedeńskich (oponek, gniazdek) również wygląda dość podobnie, gdyż ich skład jest zbliżony i wszystkie te słodycze smażone są w głębokim tłuszczu.
Idź do oryginalnego materiału