Przygotuj na obiad soczyste mielone! Wystarczy dodać te 2 składniki

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone Źródło: Shutterstock


Masz dylemat co zrobić na obiad: schabowe czy mielone? Wypróbuj przepis na soczyste kotlety mielone, które zachwycą smakiem najwybredniejszych smakoszy. Dowiedz się, jakie składniki dodać do mięsa.


Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ziemniakami i mizerią. Idealnie pasują do nich też buraczki lub gotowana marchewka. O tym, czy danie przypadnie do gustu twoim domownikom, decyduje jednak smak mięsa. Ważne jest, z jakiego rodzaju mięsa przygotujesz kotlety, a także jak je przyprawisz.


Dodaj do mięsa te dwa składniki


Żeby kotlety były pyszne, wystarczy dodać do nich 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. Nabiorą soczystości i wyrazistego smaku. Zyskają też wspaniały aromat.


Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?


Chociaż wybór mielonych mięs jest duży, to najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. Wtedy mamy pewność, iż jest świeże i dobrej jakości. Do przyrządzenia kotletów najlepiej nadaje się kawałek łopatki wieprzowej. jeżeli nie chce wam się mielić mięsa lub nie macie takiej możliwości, najlepszym wyborem będzie produkt o składzie: 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Stanowi to gwarancję, iż w mięsie nie ma dodatków sztucznych dodatków i spulchniaczy – doradza kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis.
Idź do oryginalnego materiału