Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ziemniakami i mizerią. Idealnie pasują do nich też buraczki lub gotowana marchewka. O tym, czy danie przypadnie do gustu twoim domownikom, decyduje jednak smak mięsa. Ważne jest, z jakiego rodzaju mięsa przygotujesz kotlety, a także jak je przyprawisz.
Dodaj do mięsa te dwa składniki
Żeby kotlety były pyszne, wystarczy dodać do nich 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. Nabiorą soczystości i wyrazistego smaku. Zyskają też wspaniały aromat.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Chociaż wybór mielonych mięs jest duży, to najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. Wtedy mamy pewność, iż jest świeże i dobrej jakości. Do przyrządzenia kotletów najlepiej nadaje się kawałek łopatki wieprzowej. jeżeli nie chce wam się mielić mięsa lub nie macie takiej możliwości, najlepszym wyborem będzie produkt o składzie: 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Stanowi to gwarancję, iż w mięsie nie ma dodatków sztucznych dodatków i spulchniaczy – doradza kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis.