Przygotuj dereniówkę. To „szlachecka” nalewka, która zapobiega anemii

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dereniówka Źródło: Shutterstock


Dereniówka, czyli nalewka z derenia, nazywana jest też „szlachecką”, gdyż podawana była na dworach szlacheckich i w pałacach. Ceniona była za piękny kolor, wyborny smak i prozdrowotne działanie, m.in. zapobieganie anemii i wzmacnianie odporności.


Dereń adekwatny, zwany też dereniem jadalnym (Cornus mas), to krzew lub niewielkie drzewo. Pochodzi z południowo-wschodniej i środkowej Europy oraz zachodniej Azji. Ze względu na adekwatności prozdrowotne, ale też piękny wygląd, uprawiany jest w wielu krajach, również w Polsce. Owoce derenia mają charakterystyczny cierpki smaki, który przypomina nieco wiśnie lub żurawinę. Można je zbierać od lipca aż do października.


Nalewka z derenia – jakie owoce są najlepsze?


Na nalewkę najlepiej nadają się ciemnoczerwone, bordowe owoce, gdyż są wtedy najbardziej aromatyczne i słodkie. Najlepiej zbierać te, które spadną z krzaka. jeżeli kupujemy owoce, to najlepiej oddzielić te jasne od ciemnych. Ciemne najlepiej przeznaczyć do zrobienia nalewki, a z jasnych zrobić na przykład kompot. Przyrządzenie nalewki nie jest trudne, jednak trzeba pamiętać, iż trzeba ją odstawić na kilka miesięcy, zanim będzie gotowa do spożycia. Dlatego warto przygotować ją już teraz.


WAŻNE: Nalewki z derenia nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Według WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.
Idź do oryginalnego materiału