Świeże owoce są źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Świetnym pomysłem będzie więc dodanie ich do ciasta, które bardzo gwałtownie i łatwo przygotujesz, a jest naprawdę przepyszne. W celu podniesienia jego wartości odżywczej i zredukowania ilości glutenu połowa zwykłej mąki zastąpiona jest tu rozdrobnionymi orzechami, czyli „mąką” z orzechów. Najlepiej nadają się do tego celu orzechy laskowe. Dzięki temu zabiegowi zmniejsza się jednocześnie indeks glikemiczny tego ciasta, co oznacza, iż po zjedzeniu nie występują gwałtowne wahania poziomu cukru.
Zalety wykorzystania w cieście orzechów laskowych
Orzechy laskowe zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu wspierają pracę serca, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL, a podnosząc „dobry” cholesterol HDL. Uregulowanie poziomu cholesterolu ogranicza ryzyko miażdżycy a tym samym zawałów serca.
Dzięki dużej zawartości potasu orzechy obniżają ciśnienie krwi.
Mają dużo błonnika, który reguluje i wspomaga pracę jelit.
Dają na długo poczucie sytości, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Wskazówki do przygotowania ciasta
Ciasto najlepiej przygotować wykorzystując mikser kuchenny z końcówką do ucierania. jeżeli nie, można bez problemu skorzystać z drewnianego wałka i miski. Orzechy warto rozdrobnić bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta, choć można użyć również dostępnych w sprzedaży zmielonych orzechów. Do ciasta dodajemy też owoce, które lubimy i które akurat mamy w domu, mieszając je dowolnie.