Nalewki od wieków były cenione za prozdrowotne adekwatności, leczyły się nimi też nasze babcie i prababcie. Przyrządzały je z owoców, kwiatów, korzeni ziół lub przypraw oraz mocnego alkoholu. Kieliszeczek nalewki przed snem pozwalał szybciej usnąć, a wypity po obfitym obiedzie czy kolacji zapewniał lepsze trawienie. Zapobiegał też innym problemom gastrycznym: wzdęciom i gazom. Przygotowanie nalewki na trawienie nie jest trudne. Potrzebne jest zaledwie kilka przypraw, które masz z pewnością w kuchni.
Jakie przyprawy dodać do nalewki na trawienie?
Na problemy z trawieniem pomagają:
Imbir pobudza pracę żołądka i przyspiesza metabolizm.
Anyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo oraz zapobiega wzdęciom.
Kminek reguluje procesy trawienia i niweluje wzdęcia.
Ziele angielskie wspomaga trawienie, niweluje ból i pomaga usunąć brzydki zapach z ust.
Cynamon zapobiega biegunkom oraz niweluje niestrawność i wzdęcia.
Gałka muszkatołowa nadaje interesującego smaku nalewce i aktywnie pobudza trawienie.
Dlaczego do nalewki dodajemy cukier lub miód?
Dodatek cukru czy miodu do nalewki podnosi jej walory smakowe, ale też zabezpiecza ją przed zepsuciem. Cukier wraz z alkoholem podtrzymują naturalny proces rozkładu owoców, dzięki czemu można przechowywać nalewkę w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy, a choćby lat.
Przepis na nalewkę na trawienie
Składniki:
wódka (litr)
kawałek imbiru (5 cm, obrany i pokrojony w plasterki)
anyż gwiazdkowy (5 g)
kminek (5 g)
ziele angielskie (pięć kulek)
cynamon (5 g)
gałka muszkatołowa (5 g)
pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Przyprawy umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy alkoholem.
Odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka do kilkunastu tygodni.
Przygotowujemy syrop. Do szklanki wody wsypujemy pół szklanki cukru i zagotowujemy.
Filtrujemy nalewkę i łączymy ją z syropem. Wymieszaną nalewkę odstawiamy następnie na około 4 tygodnie.
Gotową przelewamy do butelek i stosujemy w razie konieczności.
Jak dawkować nalewkę na lepsze trawienie?
Nalewki mogą pić wyłącznie osoby dorosłe. Nie powinny spożywać ich kobiety w ciąży. Symboliczne ilości nalewek leczniczych działają prozdrowotnie. Ich przekroczenie może mieć jednak negatywne skutki dla zdrowia. Wypicie 30 ml nalewki na dobę to granica, której nie powinno się przekraczać.