Proste ciasto bez pieczenia z kremowym budyniowym wnętrzem skusi niejednego łasucha. Przepis na ten efektowny deser dostałam od mojej babci. Niedawno skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło bardzo sprawnie, a moich gości smakołyk zachwycił już od pierwszego kęsa. Docenili między innymi delikatność kremu i piękny sposób podania.
Pomysł na pewno uratuje was, gdy zabraknie czasu w bardziej złożone cukiernicze poczynania. Jest też idealny dla początkujących domowych ekspertów od słodkości – nie ma możliwości, by zapomnieć o piekącym się placku, jeżeli nie korzysta się z piekarnika.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?
Wykonanie tego całkiem eleganckiego deseru jest banalne. Wystarczy wziąć tortownicę, a następnie wypełnić ją ciasteczkami wymieszanymi ze stopionym masłem i kremem na bazie budyniu. Moja blaszka miała 26 cm średnicy, a budyń przygotowałam dzień wcześniej. W ten sposób oszczędziłam sporo czasu. jeżeli zdecydujecie się zrobić podobnie, pamiętajcie o zabezpieczeniu powierzchni budyniu folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce nie pojawi się charakterystyczny kożuch. Jego rozbicie przy pomocy miksera jest dość trudne i krem może nie wyjść gładki. Lepiej temu zawczasu zapobiec.
Przed rozpoczęciem przygotowania nadzienia ciasta bez pieczenia warto też ogrzać masło – gdy jest miękkie, gwałtownie łączy się z innymi składnikami i uzyskujemy wolną od grudek masę. Wystarczy wyjąć je na 1-2 godziny przed rozpoczęciem miksowania.