Sałatka szopska cieszy się dużą popularnością na Bałkanach, ale zyskuje też wielu zwolenników w innych regionach świata. Podobno do grona jej fanów zalicza się sam Robert Makłowicz. Nie sposób się temu dziwić. Przekąska zachwyca wyglądem i urzeka smakiem. Aż trudno uwierzyć, iż składa się na nią wyłącznie kilka produktów. Większość z nich z pewnością masz już w swojej kuchni. Problemem może być zdobycie oryginalnego bułgarskiego sera szopskiego. jeżeli nie znajdziesz go w sklepach internetowych, użyj bryndzy lub fety. Świetnie go zastąpią.
Jak zrobić sałatkę szopską?
Wbrew pozorom przygotowanie szopskiej sałatki nie jest trudne ani pracochłonne. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, zalać je prostym sosem, a potem dokładnie wymieszać. Ostatni etap to dekorowanie przysmaku, przy czym nie obowiązują tu żadne odgórnie narzucone zasady. Możesz puścić wodze fantazji. Wykorzystaj produkty, które masz akurat pod ręką. Ja sięgnęłam po czarne oliwki oraz natkę pietruszki, by dodać przekąsce więcej koloru.