Małdrzyki to placki twarogowe. Swoją nazwę najprawdopodobniej zawdzięczają mądrzykowi. Tym mianem określano ser wytwarzany dawniej w Małopolsce ze słodkiego mleka. Jego historia liczy ponad sto lat. Podobnie jak same małdrzyki. Pierwszy przepis na te rarytasy powstał około roku 1786. Oczywiście mowa tu o udokumentowanych recepturach. Na przestrzeni wieków sposób oraz skład robienia placków zmieniał się, ale ich smak zachwyca do dziś. Stały się one obowiązkowym punktem menu wielu krakowskich restauracji (i nie tylko). Każdy lokal podaje je z w nieco innej odsłonie.
Jak zrobić małdrzyki?
Głównym składnikiem placków nie jest już mądrzyk. w tej chwili zastępuje go klasyczny wiejski twaróg. Najlepiej sprawdza się ten tłusty lub półtłusty. To on gra w małdrzykach pierwsze skrzypce. Warto więc zadbać o jego jakość. Serek z wiaderka nie będzie najwłaściwszym wyborem. Jest zbyt rzadki.