Przepis na tacos z kurczakiem. Meksykańskie tortille doskonałe na letni posiłek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tacos z kurczakiem Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Lekkie, pełne świeżych dodatków i odrobinę pikantne. Tacos z kurczakiem to doskonała przekąska na wakacyjne dni. – Ten przepis jest inspirowany moją podróżą do Meksyku – zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.


– Uwielbiam tacos, które w Meksyku są podawane we wszystkich barach. Z kurczakiem, wołowiną, z rybą z masą świeżych dodatków i doskonałymi salsami – mówi Leszek Wodnicki.


Tacos z kurczakiem i salsą pico de gallo


Do swojego przepisu wykorzystał klasyczną salsę pico de gallo. – To salsa pomidorowa z białą cebulą, kolendrą, mamy tu też troszkę papryczki jalapeno, aby dodać charakteru i ostrości. Do naszych pikli też dodajemy chili, ta ostrość sprawia, iż smak dania nie jest płaski – tlumaczy kucharz.


Sekretem tacos w tym przepisie jest dodatek gęstej śmietany, która idealnie równoważy ostrość. – Niektórzy używają greckiego jogurtu, ja osobiście wolę śmietanę. To idealne połączenie z pikantymi tacos – podkreśla Leszek Wodnicki i przypomina o tym, co wieńczy danie. – Nie zapomnijcie o soku z limonki! Trzeba nim skropić tacos przed podaniem – radzi. Tacos z tego przepisu świetnie smakuje również w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku kurczaka. Można wówczas dodać do dania więcej salsy i awokado.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału