Monkey bread to ciasto rodem z kuchni amerykańskiej. Jest słodkie, klejące i obłędnie pachnące cynamonem. Odrywanie niewielkich kawałków małpiego chlebka to czysta przyjemność.
Jak zrobić małpi chlebek?
Sekretem puszystego i miękkiego ciasta jest jego odpowiednio długie wyrabianie – jak przy każdym cieście drożdżowym. Trzeba też dać ciastu spokojnie wyrosnąć, także już po włożeniu do formy. Przy tradycyjnym małpim chlebku znaczenie ma wykorzystanie foremki do babki – ale jeżeli nie masz takiej w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. keksówki lub tortownicy.
Ważne rady:
Mieszankę masła, cukru, miodu i cynamonu możesz też przygotować inaczej: wymieszaj osobno masło z miodem, a cukier z cynamonem. Najpierw maczaj bułeczki w maśle z miodem, a potem obtaczaj w cukrze z cynamonem.
Jeśli nie masz drożdży instant, odpowiednikiem będą drożdże tradycyjne – w tym przypadku 50 g. jeżeli wykorzystujesz takie drożdże, pamiętaj, aby najpierw zrobić zaczyn (drożdże trzeba wymieszać z częścią ciepłego mleka, mąki i cukru).
Jak podawać małpi chlebek?
Małpi chlebek najlepiej smakuje świeży, podany krótko po upieczeniu. Tradycyjnie Amerykanie lubią go dodatkowo polać lukrem (wystarczy, iż wymieszasz cukier puder z sokiem cytrynowym) albo karmelem. Monkey bread jest też bardzo często ozdabiany orzechami – w tym przypadku najczęściej wykorzystywane są orzechy pekan.
Małpi chlebek jest doskonałą opcją na słodkie śniadanie albo popołudniowy deser. Podaj go w towarzystwie mleka albo kawy, a jeżeli chcesz przełamać słodycz ciasta, udekoruj je świeżymi owocami, np. borówkami.