Dżem z aronii ma niepowtarzalny smak. Często robimy przetwory z truskawek, jagód czy malin, jednak warto sięgnąć również po te bardziej cierpkie owoce. jeżeli odpowiednio zbalansujecie ilość pozostałych składników – wyjdzie wam naprawdę pyszny przysmak, którym będziecie się zajadać podczas zimy i jesieni. Taki dżem z aronii powinien być obowiązkową pozycją w każdej spiżarni – będzie idealny jako smarowidło do kanapek, nadzienie do naleśników czy dodatek do ciast. Dodatkowo oprócz pysznego smaku i wspaniałej konsystencji – słynie on ze swoich prozdrowotnych adekwatności.
Dżem z aronii – jak go zrobić?
Przepis na dżem z aronii jest niezwykle prosty. Osoby, które kiedyś już robiły takie domowe dżemy – poradzą sobie z tym bez problemu. Pamiętajcie jednak, by wybrać zdrowe, dojrzałe owoce – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy. Dlatego właśnie pierwszym krokiem powinno być ich dokładne przebranie i wyrzucenie tych zepsutych oraz niedojrzałych. Taki dżem z aronii możecie przygotować w bardzo klasycznej wersji – dodając do niego cukier lub poeksperymentować mieszając aronię z innymi owocami – wtedy dżem nabierze ciekawszego smaku. Koniecznie sprawdźcie też, jak zrobić idealny dżem truskawkowy. jeżeli macie ochotę nieco bardziej poeksperymentować – przygotujcie dżem z cukinii.