Przepis na domowy ketchup. Będzie znacznie smaczniejszy, niż ten ze sklepu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowy ketchup w słoiczku Źródło: Unsplash


Domowy ketchup będzie dużo smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie, ale też bezkonkurencyjnie zdrowszy. Tłumaczymy, jak go przygotować.


Domowy ketchup jest jednym ze smaczniejszych sosów, jakich możemy użyć, by wzmocnić lub urozmaicić smak niektórych potraw. Jest też świetnym dodatkiem do kanapek oraz różnych dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robi się go na bazie pomidorów. Sprawdza się idealnie m.in. do pizzy, domowych frytek i zapiekanek. Choć bez trudu dostaniemy go w niemal każdym sklepie, to ten przygotowany w domu jest po prostu smaczniejszy, ale przede wszystkim – zdrowszy, bez dodatku szkodzących ulepszaczy. jeżeli więc chcecie cieszyć się domowym ketchupem z naturalnych składników – przygotujcie go sami w domu według naszego przepisu.


Jak zrobić domowy ketchup?


Żeby zrobić domowy ketchup, wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości. Teraz jest idealny czas na to, ponieważ pomidory są duże, aromatyczne i niezbyt drogie. Koniecznie wybierajcie dojrzałe pomidory – wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. Najlepsze będą mięsiste pomidory np. odmiany lima. Sprawdźcie też, jakie pomidory trzeba od razu wyrzucić, ponieważ mogą zaszkodzić.
Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przygotowania domowego ketchupu są oczywiście pomidory, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego też inne warzywa, na przykład paprykę, ostrą papryczkę lub cukinię.
Idź do oryginalnego materiału