Żeby zrobić idealne frytki pieczone, trzeba zacząć od wybrania odpowiednich ziemniaków. Najlepsze do frytek są tzw. odmiany mączyste, które mają wysoką zawartość skrobi. Frytki z takich ziemniaków będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na frytki najsmaczniejsze są takie odmiany ziemniaków jak: Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn.
Nie rezygnuj z ziemniaków, są zdrowe
Chociaż kilkanaście lat temu wiele osób wyeliminowało ziemniaki z codziennej diety, sądząc, iż odpowiadają za tycie, dziś znów wracają na stoły. Obalono mit, iż ziemniaki tuczą. Są zdrowe i mają korzystny wpływ na figurę. Choćby ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego – przekonują dietetycy.
Ziemniaki – składniki odżywcze
Ziemniaki są doskonałym źródłem witamin m.in.: witamin: A, C i K, niacyny oraz kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy też cenne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Wartość odżywcza ziemniaków może się różnić w zależności od ich odmiany i sposobu przygotowania. Wiadomo, iż smażenie ziemniaków dodaje im więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Dlatego proponujemy przepis na domowe frytki z piekarnika. To wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska.