Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Frytki z piekarnika Źródło: Pixabay


Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Pieczone frytki możesz z powodzeniem zrobić w domu i są mniej kaloryczne od tych z głębokiego oleju. Wg tego przepisu wychodzą idealnie chrupiące.


Żeby zrobić idealne frytki pieczone, trzeba zacząć od wybrania odpowiednich ziemniaków. Najlepsze do frytek są tzw. odmiany mączyste, które mają wysoką zawartość skrobi. Frytki z takich ziemniaków będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na frytki najsmaczniejsze są takie odmiany ziemniaków jak: Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn.


Nie rezygnuj z ziemniaków, są zdrowe


Chociaż kilkanaście lat temu wiele osób wyeliminowało ziemniaki z codziennej diety, sądząc, iż odpowiadają za tycie, dziś znów wracają na stoły. Obalono mit, iż ziemniaki tuczą. Są zdrowe i mają korzystny wpływ na figurę. Choćby ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego – przekonują dietetycy.


Ziemniaki – składniki odżywcze


Ziemniaki są doskonałym źródłem witamin m.in.: witamin: A, C i K, niacyny oraz kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy też cenne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Wartość odżywcza ziemniaków może się różnić w zależności od ich odmiany i sposobu przygotowania. Wiadomo, iż smażenie ziemniaków dodaje im więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Dlatego proponujemy przepis na domowe frytki z piekarnika. To wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska.
Idź do oryginalnego materiału