Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie dodaje się do nich jabłka i smaży na złoty kolor. Można je przyrządzić na drożdżach, ale i bez nich. Zwykle podaje się na słodko, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Ważne, żeby były miękkie i puszyste. Okazuje się, iż taki efekt można uzyskać, dodając do nich spirytusu lub wódki. Babcie żartowały, iż to „diabelskie racuchy”, bo są z dodatkiem „ognistej wody”.
Ten dodatek sprawia, iż racuchy nie chłoną tłuszczu
Dodatek spirytusu lub wódki sprawia, iż racuchy nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Idealne są chrupiące na zewnątrz, pulchne i delikatne w środku. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością alkoholu.
Jaką ilość alkoholu trzeba dodać do racuchów?
Na 500 gramów mąki wystarczą 2 łyżeczki wódki lub spirytusu. Alkohol nie jest wyczuwalny w smaku, bo wyparowuje podczas smażenia.
Czy racuchy są zdrowe?
Racuchy są pyszne, ale dość kaloryczne. Trudno je uznać za danie dietetyczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny jeść ich zbyt często. Żeby były bardziej dietetyczne, dobrze smażyć je na teflonowej patelni z małą ilością tłuszczu.
Wypróbuj przepis na „diabelskie racuchy”