Przepis na "diabelskie racuchy". Sekret ich pysznego smaku tkwi w tym składniku

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Racuchy Źródło: Shutterstock


Masz ochotę na puszyste racuchy, takie, jakie smażyły nasze babcie? Swoim smakiem przywodzą smaki z dzieciństwa. Sekret tkwi w dodaniu do nich odrobiny spirytusu lub wódki. Wypróbuj sprawdzony przepis!


Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie dodaje się do nich jabłka i smaży na złoty kolor. Można je przyrządzić na drożdżach, ale i bez nich. Zwykle podaje się na słodko, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Ważne, żeby były miękkie i puszyste. Okazuje się, iż taki efekt można uzyskać, dodając do nich spirytusu lub wódki. Babcie żartowały, iż to „diabelskie racuchy”, bo są z dodatkiem „ognistej wody”.


Ten dodatek sprawia, iż racuchy nie chłoną tłuszczu


Dodatek spirytusu lub wódki sprawia, iż racuchy nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Idealne są chrupiące na zewnątrz, pulchne i delikatne w środku. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością alkoholu.


Jaką ilość alkoholu trzeba dodać do racuchów?


Na 500 gramów mąki wystarczą 2 łyżeczki wódki lub spirytusu. Alkohol nie jest wyczuwalny w smaku, bo wyparowuje podczas smażenia.


Czy racuchy są zdrowe?


Racuchy są pyszne, ale dość kaloryczne. Trudno je uznać za danie dietetyczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny jeść ich zbyt często. Żeby były bardziej dietetyczne, dobrze smażyć je na teflonowej patelni z małą ilością tłuszczu.


Wypróbuj przepis na „diabelskie racuchy”
Idź do oryginalnego materiału