Przepis na ciasto drożdżowe babci. Składniki muszą spełnić 1 warunek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto drożdżowe Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna


Jak zrobić na święta pyszne ciasto drożdżowe takie, jak robiły nasze babcie? Placek drożdżowy z kruszonką wyjdzie, jak zastosujesz się do tych wskazówek.


Co to jest ciasto drożdżowe?
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Tych błędów przy robieniu ciasta drożdżowego unikaj
Wartości odżywcze ciasta na drożdżach
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
Przepis: Ciasto drożdżowe jak u babci
Ciasto drożdżowe z owocami


Ciasto drożdżowe to często smak kojarzony z dzieciństwem. Dawniej babcie najczęściej piekły właśnie drożdżowy placek. I nie ma co się dziwić – jest proste, wymaga niewielu składników i smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do kawy i herbaty na co dzień, a z powidłami czy owocami będzie znakomitym podwieczorkiem dla dzieci. Dobre drożdżowe ciasto nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, jednak aby adekwatnie nam wyrosło, warto pamiętać o kilku zasadach.


Co to jest ciasto drożdżowe?


Ciasto drożdżowe to rodzaj prostego ciasta przygotowywanego z mąki pszennej, drożdży, cukru, jaj, masła i ciepłego mleka. Można do niego dodać sezonowe owoce, skórkę pomarańczową czy rodzynki. Można je przygotować z dodatkiem aromatycznych przypraw, m.in. z cukrem waniliowym oraz cynamonem, a na koniec posypać kruszonką. Przygotowuje się je bardzo prosto, a upieczone pachnące ciasto należy do jednego z najpyszniejszych deserów.


Jak zrobić ciasto drożdżowe?


Sekret ciasta drożdżowego tkwi w proporcjach. Drożdży nie może być zbyt dużo, by ciasto nie było nimi przesycone. Nie wolno ich również sparzyć, bo wtedy ciasto nie wyrośnie. Sparzenie drożdży zbyt gorącym mlekiem jest najczęstszym błędem w przygotowywaniu ciasta drożdżowego.


Warto też dobrze wyrobić ciasto, by było miękkie i puszyste. Ale oprócz tego nie ma więcej pułapek, dlatego z przygotowaniem tego deseru świetnie poradzą sobie choćby początkujące kucharki.


Placek drożdżowy przygotowuje się z niewielu składników. Wystarczy wymieszać ze sobą rozpuszczone masło, dodać ciepłe mleko, drożdże, 2 łyżeczki cukru i mąki. Taką mieszankę należy odstawić do wyrośnięcia, a gdy zaczyn urośnie, połączyć go z resztą składników. Do drożdżowego ciasta można dodać wszystkie sezonowe owoce, dlatego jest to placek, który można przygotowywać niemal przez cały rok.


Tych błędów przy robieniu ciasta drożdżowego unikaj


Placek drożdżowy nie wyrośnie nam tak, jak powinien, jeżeli popełnimy jeden z poniższych błędów. Do podstawowych błędów należy zalanie drożdży szklanką zimnego mleka. Aby udało nam się przygotować wyrośnięty rozczyn, potrzebne jest ciepło – tylko wtedy drożdże zaczną pracować. Wyrośnięte ciasto będzie też odpowiednio miękkie i puszyste. Mleko powinno by lekko ciepłe. Odpowiednia temperatura to ok. 37-40 stopni Celsjusza. Najłatwiej sprawdzić ją palcem.


Do drożdży należy dodać przestudzone rozpuszczone wcześniej masło. Gorące, zdjęte z ognia, może je sparzyć, przez co drożdże odpowiednio nie wyrosną. Gotowy rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, czekając aż wyrośnie. Tyle czasu wystarczy, by drożdże zaczęły pracować.


Wartości odżywcze ciasta na drożdżach


Ciasto drożdżowe jest deserem, nie dostarcza więc zbyt wielu wartości odżywczych. Możemy jednak sprawić, by było zdrowsze, dobierając do niego świeże owoce zamiast słodkiego dżemu i rezygnując z kruszonki. Takie ciasto warto przygotować dzieciom, które i tak spożywają zbyt wiele cukru.


Można również zamienić cukier biały na erytrol, zdrowy zamiennik, który dostarcza o wiele mniej kalorii i nie powoduje próchnicy. Podobnie jest z białą mąką, źródłem węglowodanów prostych – ją również można zamienić na mąkę jaglaną i kukurydzianą.


Jeśli jednak na co dzień nie jemy zbyt wiele słodyczy, nie stanie się nic złego, gdy od czasu do czasu pozwolimy sobie na deser ten w tradycyjnej wersji. Ciasto drożdżowe to przecież niepowtarzalne ciasto z dzieciństwa, którego smak niesie same dobre wspomnienia.


Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką


Tradycyjne ciasto według babcinych przepisów. Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku!
Idź do oryginalnego materiału