Zupa to świetny sposób na spożycie swojej dziennej dawki warzyw bez konieczności jedzenia zimnej sałatki. Ta zupa przekona cię nie tylko gładką konsystencją, ale także prostym przygotowaniem i fantastycznym smakiem dzięki połączeniu pieczonych warzyw i śmietanki.
Składniki na zupę:
- 800 g świeżych pomidorów
- 50 ml śmietanki kremówki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- bulion według potrzeby (lub po prostu użyj wody jako alternatywy)
- zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Składniki do podania:
- świeża bazylia
![](https://gymbeam.cz/blog/wp-content/uploads/2025/02/Navrh-bez-nazvu-2025-02-01T095717.775.png)
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Pokrój pomidory na większe kawałki, cebulę pokrój na ósemki, a główkę czosnku przekrój na pół. Ułóż warzywa na małej blaszce do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 200°C przez około godzinę.
![](https://gymbeam.cz/blog/wp-content/uploads/2025/02/Navrh-bez-nazvu-2025-02-01T095144.117.png)
Wyciśnij upieczony czosnek ze skórki i zmiksuj go z pieczonymi warzywami do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj ze śmietanką i dodaj wodę lub bulion w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku i danie jest gotowe do podania. Skrop je oliwą z oliwek i udekoruj świeżą bazylią lub rozkoszuj się zupą z kromką chleba.
![](https://gymbeam.cz/blog/wp-content/uploads/2025/02/Navrh-bez-nazvu-2025-02-01T095744.232.png)
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 196 kcal |
Białko | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 12 g |
Błonnik | 4 g |
Jeśli uwielbiasz pomidory i masz ochotę na przepyszną zupę krem, to ten przepis jest dla ciebie.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeamcom.