Chociaż zupa dyniowa jest zwykle przygotowywana w okresie jesiennym, znacznie częściej gości na naszych stołach również w innych porach roku. Krótko mówiąc, zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na dobry, rozgrzewający i nieskomplikowany w przygotowaniu posiłek. Oprócz kremowej konsystencji i wspaniałego smaku, pokochasz pestki dyni, z którymi proponujemy podać zupę. Ich chrupiąca konsystencja znacząco zwiększa walory dania.
Składniki:
- 600 g dyni
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- kawałek imbiru o długości 5 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słodki ziemniak (ok. 300 g)
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Składniki do podania:
- 50 g pestek dyni
- świeże zioła do smaku (pietruszka, kolendra)
- odrobina mleka kokosowego do skropienia zupy
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania słodkiego ziemniaka i pokrojenia go w kostkę razem z dynią (nie ma potrzeby obierania dyni). Następnie oczyść marchewkę i pokrój ją w plasterki. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir na oleju. Następnie dodaj słodkiego ziemniaka, marchewkę i dynię.
Podsmaż wszystko razem, a następnie wlej bulion i mleko kokosowe. Dopraw solą w razie potrzeby, przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Powinno Ci to zająć około 20 minut.
Po zakończeniu zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Następnie dopraw czarnym pieprzem i solą w razie potrzeby i gotowe. Podawaj ze świeżymi ziołami i pestkami dyni, które możesz wcześniej uprażyć na patelni. Dla efektu udekoruj talerz kilkoma kroplami mleka kokosowego.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 287 kcal |
Białko | 8 g |
Węglowodany | 27 g |
Tłuszcze | 15 g |
Błonnik | 6 g |
Zupa dyniowa wyróżnia się wspaniałym smakiem i pięknie gładką konsystencją. Idealnie komponuje się z chrupiącymi pestkami.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczajac je #gymbeampl.