Co sprawia, iż ciasto jest idealne? Zaczyna się od miękkiego, puszystego biszkoptu, który samodzielnie smakuje doskonale. Dodaj warstwę soczystych jabłek i być może kolejną warstwę składającą się z twarogu i śmietany, a stworzysz deser, który naprawdę rozpływa się w ustach. Jest idealny także jako część śniadania lub przekąski.
Składniki na bazę:
- 60 g zwykłej mąki
- 50 g brązowego cukru
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na warstwę nadzienia jabłkowego:
- 300 ml soku jabłkowego
- 200 g obranych jabłek
- 20 g waniliowego budyniu w proszku
- 20 g brązowego cukru
Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 g niskotłuszczowego twarogu
- 20g cukru pudru
Składniki do dekoracji:
- 20 g gorzkiej czekolady
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Ubij żółtka jajek z brązowym cukrem, aż staną się gęste i jasne. Dodaj wodę oraz oliwę i wymieszaj dobrze, aby wszystko się połączyło. Przesiej mąkę tortową, dodaj proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj je z mieszanką żółtek, aby stworzyć gęstą masę. Ubij białka jajek ze szczyptą soli, aż piana stanie się sztywna i ostrożnie wymieszaj je z masą, aby zachować ich lekkość. Wyłóż blaszkę (my użyliśmy 20×20 cm) papierem do pieczenia i ostrożnie wlej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180°C przez mniej więcej 20 minut.
W międzyczasie pokrój obrane jabłka na małą kostkę i ugotuj je z cukrem i 100 ml soku jabłkowego przez około 10 minut, aż staną się miękkie. Wymieszaj budyń w proszku z pozostałym sokiem jabłkowym, następnie dodaj do jabłek i gotuj przez moment, aż zgęstnieją. Rozsmaruj tę mieszankę równomiernie na wystygniętym biszkopcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Teraz została do przygotowania tylko ostatnia warstwa. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna, a następnie delikatnie wymieszaj z nią twaróg. Rozsmaruj tę kremową mieszankę na wystygniętej warstwie jabłek. Odstaw całe ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch zaraz przed podaniem. Pokrój i gotowe!
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 212 kcal |
Białko | 5 g |
Węglowodany | 25 g |
Tłuszcze | 10 g |
Błonnik | 1 g |
Ten trójwarstwowy deser z puszystym biszkoptem, soczystym nadzieniem jabłkowym i kremową polewą to taki przysmak, do którego będziesz wracać.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.