Przepis fitness: Warstwowe ciasto jabłkowe

gymbeam.pl 2 dni temu

Co sprawia, iż ​​ciasto jest idealne? Zaczyna się od miękkiego, puszystego biszkoptu, który samodzielnie smakuje doskonale. Dodaj warstwę soczystych jabłek i być może kolejną warstwę składającą się z twarogu i śmietany, a stworzysz deser, który naprawdę rozpływa się w ustach. Jest idealny także jako część śniadania lub przekąski.

Składniki na bazę:

  • 60 g zwykłej mąki
  • 50 g brązowego cukru
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na warstwę nadzienia jabłkowego:

  • 300 ml soku jabłkowego
  • 200 g obranych jabłek
  • 20 g waniliowego budyniu w proszku
  • 20 g brązowego cukru

Składniki na krem:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g niskotłuszczowego twarogu
  • 20g cukru pudru

Składniki do dekoracji:

  • 20 g gorzkiej czekolady

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Ubij żółtka jajek z brązowym cukrem, aż staną się gęste i jasne. Dodaj wodę oraz oliwę i wymieszaj dobrze, aby wszystko się połączyło. Przesiej mąkę tortową, dodaj proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj je z mieszanką żółtek, aby stworzyć gęstą masę. Ubij białka jajek ze szczyptą soli, aż piana stanie się sztywna i ostrożnie wymieszaj je z masą, aby zachować ich lekkość. Wyłóż blaszkę (my użyliśmy 20×20 cm) papierem do pieczenia i ostrożnie wlej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180°C przez mniej więcej 20 minut.

W międzyczasie pokrój obrane jabłka na małą kostkę i ugotuj je z cukrem i 100 ml soku jabłkowego przez około 10 minut, aż staną się miękkie. Wymieszaj budyń w proszku z pozostałym sokiem jabłkowym, następnie dodaj do jabłek i gotuj przez moment, aż zgęstnieją. Rozsmaruj tę mieszankę równomiernie na wystygniętym biszkopcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Teraz została do przygotowania tylko ostatnia warstwa. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna, a następnie delikatnie wymieszaj z nią twaróg. Rozsmaruj tę kremową mieszankę na wystygniętej warstwie jabłek. Odstaw całe ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch zaraz przed podaniem. Pokrój i gotowe!

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 kawałek (w sumie 9 kawałków)
Wartość energetyczna212 kcal
Białko5 g
Węglowodany25 g
Tłuszcze10 g
Błonnik1 g

Ten trójwarstwowy deser z puszystym biszkoptem, soczystym nadzieniem jabłkowym i kremową polewą to taki przysmak, do którego będziesz wracać.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.

Czekolady
Mąki
Idź do oryginalnego materiału