Połączenie musztardy i miodu to klasyka, która nigdy się nie starzeje. Dlatego uwzględniliśmy je w daniu z mięsem. Jest tak proste w przygotowaniu, iż każdy sobie z nim poradzi. Danie świetnie smakuje z ryżem i brokułami, ale możesz też spróbować go z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.
Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:
- 400 g piersi kurczaka
- 150 ml śmietanki 12% (można również użyć śmietanki roślinnej lub stałej części mleka kokosowego)
- 30 g musztardy Dijon
- 20 g miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Do podania będziesz potrzebować:
- 1 cebula dymka
- ½ ugotowanego brokuła
- ryż

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Instrukcje:
Pokrój piersi kurczaka na mniejsze medaliony, a następnie dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso. Następnie zalej je śmietaną, dodaj musztardę, miód, wymieszaj i krótko podduś.

Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Następnie dopraw solą i pieprzem i gotowe. Podaj z ryżem, gotowanymi brokułami i posiekaną cebulą dymką.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 276 kcal |
Białko | 33 g |
Węglowodany | 9 g |
Tłuszcze | 12 g |
Jeśli lubisz odważne połączenia ze słodszymi nutami, to ten przysmak przypadnie Ci do gustu. Świetnie nadaje się również jako posiłek do lunchboxa.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.