Przepis fitness: Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

gymbeam.pl 1 tydzień temu

Połączenie musztardy i miodu to klasyka, która nigdy się nie starzeje. Dlatego uwzględniliśmy je w daniu z mięsem. Jest tak proste w przygotowaniu, iż każdy sobie z nim poradzi. Danie świetnie smakuje z ryżem i brokułami, ale możesz też spróbować go z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.

Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 150 ml śmietanki 12% (można również użyć śmietanki roślinnej lub stałej części mleka kokosowego)
  • 30 g musztardy Dijon
  • 20 g miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Do podania będziesz potrzebować:

  • 1 cebula dymka
  • ½ ugotowanego brokuła
  • ryż

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Instrukcje:

Pokrój piersi kurczaka na mniejsze medaliony, a następnie dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso. Następnie zalej je śmietaną, dodaj musztardę, miód, wymieszaj i krótko podduś.

Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Następnie dopraw solą i pieprzem i gotowe. Podaj z ryżem, gotowanymi brokułami i posiekaną cebulą dymką.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja bez przystawki (łącznie 3 porcje)
Wartość energetyczna276 kcal
Białko33 g
Węglowodany9 g
Tłuszcze12 g

Jeśli lubisz odważne połączenia ze słodszymi nutami, to ten przysmak przypadnie Ci do gustu. Świetnie nadaje się również jako posiłek do lunchboxa.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

Ryż
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału