Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kurczaka. W dzisiejszym przepisie uwzględniliśmy śmietanę, pieczarki i orzechy, aby stworzyć idealnie zbilansowany kremowy sos. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu każdy może je samodzielnie zrobić. Ryż jest doskonałym dodatkiem do dania, ale możesz również eksperymentować i wypróbować inne dodatki.
Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:
- 400 g piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 150 ml śmietanki do gotowania 12% (można również użyć śmietanki roślinnej lub mleka kokosowego)
- 100 ml wody
- 60 g szpinaku baby
- 60 g posiekanych orzechów pekan do podania
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, aż staną się przezroczyste. Dodaj obrane pieczarki pokrojone w plasterki i podsmaż je na złoty kolor. Następnie pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, dopraw ją solą i pieprzem i podsmaż z cebulą i pieczarkami ze wszystkich stron.

Następnie zalej danie wodą i śmietaną i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodaj szpinak baby, dopraw sos solą i pieprzem i zdejmij z kuchenki. Przed podaniem posyp całość posiekanymi orzechami pekan. Mieszankę najlepiej podawać z ryżem, ale możesz też spróbować ją z ziemniakami, kaszą bulgur, kuskusem, makaronem lub innymi dodatkami.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 421 kcal |
Białko | 37 g |
Węglowodany | 10 g |
Tłuszcze | 25 g |
Błonnik | 4 g |
Jeśli lubisz próbować nowych przepisów z kurczakiem, ten przysmak jest absolutnym must-try. Świetnie nadaje się również jako posiłek do lunchboxa.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.