Na żadnym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pierniczków. Dziś urozmaiciliśmy je poprzez przełożenie kremem białkowym. Z dodatkową dekoracją z czekolady i posiekanych orzechów, stworzysz niezwykły świąteczny przysmak!
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (plus 15 g do posypania)
- 50 g cukru pudru
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Pozostałe składniki:
- 70 g kremu białkowego MoiMüv o smaku orzechów laskowych
- 20 g gorzkiej czekolady
- 20 g posiekanych orzechów
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao w proszku, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj jajko, masło o temperaturze pokojowej i miód, a następnie wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na dwie godziny.
Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. dzięki foremek do ciastek wytnij pierniczki i przenieś je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz pierniczki przez około 6 minut. Odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Posmaruj jeden pierniczek kremem białkowym i przełóż go drugim. Polej wierzch roztopioną gorzką czekoladą i posyp posiekanymi orzechami.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 87 kcal |
Białko | 2 g |
Węglowodany | 10 g |
Tłuszcze | 4 g |
Błonnik | 1,5 g |
Ta wyjątkowa wersja pierniczków będzie wyróżniać się na każdym świątecznym stole. jeżeli jesteś ich miłośnikiem to po prostu musisz spróbować tego przepisu!
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.