Przepis fitness: Pierniczki przekładane czekoladą

gymbeam.pl 2 tygodni temu

Na żadnym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pierniczków. Dziś urozmaiciliśmy je poprzez przełożenie kremem białkowym. Z dodatkową dekoracją z czekolady i posiekanych orzechów, stworzysz niezwykły świąteczny przysmak!

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (plus 15 g do posypania)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Pozostałe składniki:

  • 70 g kremu białkowego MoiMüv o smaku orzechów laskowych
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 20 g posiekanych orzechów

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao w proszku, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj jajko, masło o temperaturze pokojowej i miód, a następnie wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na dwie godziny.

Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. dzięki foremek do ciastek wytnij pierniczki i przenieś je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz pierniczki przez około 6 minut. Odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Posmaruj jeden pierniczek kremem białkowym i przełóż go drugim. Polej wierzch roztopioną gorzką czekoladą i posyp posiekanymi orzechami.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 pierniczek (łącznie 25 sztuk)
Wartość energetyczna87 kcal
Białko2 g
Węglowodany10 g
Tłuszcze4 g
Błonnik1,5 g

Ta wyjątkowa wersja pierniczków będzie wyróżniać się na każdym świątecznym stole. jeżeli jesteś ich miłośnikiem to po prostu musisz spróbować tego przepisu!

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych kreacji kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Czekolady
Masła orzechowe
Idź do oryginalnego materiału