Te małe deserki wyglądają tak kusząco, iż od razu chce się je ugryźć. Gdy tylko to zrobisz, będziesz delektować się idealnie dopasowanym połączeniem chrupiącej bazy z kremem i polewą czekoladową. I oczywiście nie sposób przegapić soczystej truskawki na wierzchu.
Do przygotowania bazy będziesz potrzebować:
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzechów pekan
- 30 ml oleju kokosowego
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:
- 250 g beztłuszczowego twarogu
- 150 g serka śmietankowego light
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji będziesz potrzebować:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 4 większe truskawki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Instrukcje:
Zacznij od przygotowania bazy: zmiksuj płatki owsiane i orzechy pekan na mąkę. Następnie wlej roztopiony olej kokosowy, wymieszaj i wypełnij tą mieszanką 8 silikonowych foremek na muffinki. Ułóż ją równomiernie na dnie każdej foremki. Następnie przejdź do przygotowania nadzienia. Wymieszaj serek śmietankowy z twarogiem, cukrem trzcinowym, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Krem powinien być całkowicie gładki i miękki. Wlej go do foremek na muffinki i piecz mini serniczki przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym i polej nią ostudzone serniczki. Następnie udekoruj każdy kawałek połówką truskawki. Pozostałe serniczki przechowuj w lodówce, ale założymy się, iż nie będą w niej zbyt długo.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 227 kcal |
Białko | 8 g |
Węglowodany | 14 g |
Tłuszcze | 15 g |
Błonnik | 2 g |
Jeśli szukasz deseru, który jest przyjemny dla oka i smakuje jeszcze lepiej, te mini serniczki są doskonałym wyborem.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.