Przepis fitness: Marchewkowa zupa krem z orzechami nerkowca

gymbeam.pl 9 godzin temu

Kiedy na zewnątrz jest zimno, dobrze jest rozgrzać się od środka. I właśnie w tym pomoże Ci ta pyszna, lekko pikantna zupa, która dzięki mleku kokosowemu i marchewce ma piękną kremową konsystencję. jeżeli lubisz interesujące smaki i dania, które są proste w przygotowaniu, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 500 g marchewek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru o długości 5 cm
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sok z cytryny do smaku
  • mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Składniki do podania:

  • 40 g orzechów nerkowca
  • świeża pietruszka do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj cebulę, imbir i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Następnie dodaj imbir i czosnek, dopraw kurkumą, kminkiem i dodaj oczyszczoną i pokrojoną marchewkę. Wszystko razem krótko podsmaż. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe (możesz zostawić trochę do skropienia podczas serwowania) i gotuj zupę, aż marchewki będą miękkie.

Następnie użyj blendera manualnego i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i gotowe. Następnie upraż orzechy nerkowca na patelni i podawaj. Przełóż zupę marchewkową do miski, posyp orzechami i dodaj natkę pietruszki, możesz też dodać kilka kropel mleka kokosowego.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 4 porcje)

Wartość energetyczna336 kcal
Białko6 g
Węglowodany25 g
Tłuszcze22 g
Błonnik7 g

Szukasz przysmaku, który rozgrzewa i zadowoli choćby najbardziej wymagających smakoszy? W takim razie ta zupa jest doskonałym wyborem.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

Oleje
Składniki do gotowania
Idź do oryginalnego materiału